Delta soj koronavirusa stigao i u BiH

Svet 02. jul. 202117:33
Podeli:
Foto: EPA-EFE/FEHIM DEMIR

Delta soj koronavirusa pronađen je i u Bosni i Hercegovini, potvrđeno je za portal Klix.ba. Ovaj novi soj koronavirusa potvrđen je kod žene iz Međugorja.

POGLEDAJTE JOŠ:

Ovo je za Klix.ba potvrdila Lana Salihefendić, magistar genetike iz Alea Genetičkog Centra u Sarajevu, u kojem je sekvencioniran ovaj novi soj korone.

„Uzorak je uzet 28. juna u Međugorju, a dopremljen od naše partnerske laboratorije Vitalis iz Mostara. Videli smo odmah da postoje linije koje se razlikuju od engleske varijante te smo uradili dodatne analize. Bilo je šest uzoraka, tako da postoji šansa da se delta soj nalazi u još nekom od njih“, kazala je ona.

Delta soj koronavirusa prvi put otkriven je u Indiji, a postao je globalno dominantna varijanta COVID-19 bolesti. Za ovaj soj koronavirusa smatra se da je virulentniji, a nije dokazano da je smrtonosniji.

U našem regionu najprije je identifikovan u Hrvatskoj 28. juna, potom na Kosovu 29. juna.

Delta varijanta koronavirusa mogla bi predstavljati 90 posto novih slučajeva u Evropskoj uniji do kraja augusta, prognoza je Evropskog centara za prevenciju i kontrolu bolesti.

Prema škotskoj studiji objavljenoj u časopisu The Lancet 14. juna, delta soj povezan je s približno dvostrukim rizikom od hospitalizacije u odnosu na varijantu alfa. Simptomi delta soja koronavirusa su glavobolja, bol u grlu i curenje nosa.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar