Smenjen dekan medicinskog fakulteta antivakser

Svet 30. jun. 202110:24 > 10:28
Podeli:
Kresimir Pavelic
Krešimir Pavelić Foto:Nel Pavletic/PIXSELL

Krešimir Pavelić, dekan Medicinskog fakulteta u Puli, juče je smenjen sa dužnosti nakon što je njegov najnoviji antivakserski nastup oštro kritikovan u medijima.

PROČITAJTE JOŠ:

Rektor Univerziteta u Puli dr. Alfio Barbieri potvrdio je da je povod za to bio poslednji u nizu istupa dr. Pavelića u kojima se protivio vakcinaciji protiv Kovida-19.

Pavelić nije odustajao od antivakserske propagande

Podsetimo, Index je još u februaru objavio članak u kojem su predstavljene brojne teorije zavera o koroni koje još od ranih dana pandemije širi Pavelić.

Svoj najnoviji antivakserski pamflet Pavelić je objavio 17. juna na okruglom stolu stranke Promenimo Hrvatsku nazvanom Koronavirus – vreme za istinu, prenosi Index.hr.

Svim učesnicima okruglog stola zajedničko je bilo nastojanje da se ospori ili dovede u pitanje sve ono što potvrđuju stotine istraživanja i, na temelju njih, mejnstrim nauke i zdravstvene organizacije – od nefarmakoloških epidemioloških mera do vakcina.

Pavelićev nastup osudio i ministar obrazovanja Radovan Fuchs

Nastup Pavelića u utorak je, nakon kritika u medijima, osudio i ministar obrazovanja Radovan Fuchs, rekavši da za svaki Pavelićev „argument postoji niz protivargumenata“.

Pavelić se u okrugli stol uključio preko videa, nastupio je prvi i bio je kratak, no pokazao se kao najagilniji teoretičar zavera.

Za početak je nabrojao svoje naučne kredencije, među kojima i onu dekana Medicinskog fakulteta, koje su mu trebale dati auru neupitnog autoriteta, a potom je krenuo sa nizanjem ozbiljnih neistina i falsifikata.

„Dozvolite mi, stoga, da u ovih nekoliko minuta za početak iznesem neke novije, ali i najnovije podatke vezane za takozvanu kovid-krizu“, započeo je Pavelić.

Upotrebom termina „takozvana covid-kriza“ već je u prvoj rečenici uvoda jasno naznačio svoj status relativizatora pandemije, koja se, paraliziravši ekonomije i odnevši oko 4 miliona života, pokazala najvećom zdravstvenom krizom u 21. veku.

Sve što je dalje sledilo bilo je sve gore i gore

Govorio je o navodnim komplikacijama za koje kaže da se uglavnom kriju, piše Dalmatinski portal. Naveo je kako je do 15. juna vakcinisano 20,8 odsto svetske populacije barem jednom dozom vakcine te da je utrošeno 2,4 milijarde doza.

„Problemi su sa naučnog i medicinskog stajališta zastrašujući. Na današnji dan Fajzerove vakcine su, po zvaničnim podacima, polučila 223.600 registrovanih i priznatih slučajeva komplikacija, od onih lokalizovanih na mestu uboda, pa sve do ozbiljnih, sistemskih. Evropska medicinska agencija na dan 10. 5. spominje 10.000 smrtnih slučajeva i preko 400.000 štetnih posledica vakcinacije“, kazao je dr. Pavelić.

Tvrdi i da istraživanja pokazuju kako je u četiri meseca ove godine bilo „više umrlih od kovid vakcina nego ukupno umrlih od svih vakcina od 1990. godine“.

„To bi samo po sebi trebao biti dovoljan razlog da se vakcine hitno maknu, a protagonisti propagande privedu pravdi. Izrael se u medijima vezuje uz visoku stopu vakcinacije, ali njihovo državno veće za kovid krizu šalje otvoreno pismo Ministarstvu zdravstva u kojem taži hitnu zabranu vakcinacije osoba mlađih od 30 godina. Zvanični podaci za mlade od 20-24 godine pokazuju dramatičan rast smrtnosti“, tvrdi dekan Medicinskog fakulteta u Puli.

Rekao je kako je vrlo je teško utvrditi koja je eventualna korist od vakcinacije s obzirom na komplikacije te neverodostojnost informacija i upisnih dijagnoza smrti od kovida.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar