Dejtonski sporazum doneo mir, u BiH ostao nedovršen posao

Svet 14. dec. 202017:03
Podeli:
Džo Bajden Foto:Tanjug/AP Photo/Susan Walsh

Novoizabrani predsednik SAD Džozef Bajden izjavio je da je Dejtonski sporazum doneo mir u Bosnu i Hercegovinu i potvrdio njen suverenitet, teritorijalni integritet i nezavisnost, ali da je ostao nedovršen posao na promovisanju pravde, pomirenja i funkcionalne, multietničke države.

Bajden je rekao da je 25. godišnjica Dejtonskog sporazuma „prilika za sve strane da razmisle o svetlijoj budućnosti i da se ponovo obavežu na teške, ali nužne korake za izgradnju potpuno funkcionalne BiH za sve njene gradjane“, prenela je Al Džazira.

„Prečesto smo videli kako nacionalizam pobedjuje državni interes uz bogaćenje nekolicine, umesto sprovodjenja reformi u korist većine“, kazao je budući američki predsednik.

Bajden, koji 20. januara treba da stupi na dužnost, opisao je rat u BiH kao najgori sukob na evropskom kontinentu od Drugog svetskog rata.

„Na današnji dan slavimo napore mirotvoraca, a žalimo za gubitkom oko 100.000 ljudi i raseljavanjem miliona“, naveo je Bajden povodom godišnjice sporazuma kojim je 1995. godine okončan rat.

Dodao je da se raduje saradnji s medjunarodnom zajednicom i gradjanima BiH „kako bi se napokon ostvarilo obećanje iz Dejtonskog sporazuma, prosperitetna, pravedna i demokratska BiH u srcu Evrope, cela, slobodna i mirna“.

Komentari

Vaš komentar