Deda ubice iz Beča: Kujtim dolazi u Makedoniju svake godine

Svet 03. nov. 202023:40
Podeli:
Foto: printscreen/gazetadita.al

Naoružani čovek koji je u ponedeljak uveče ubio četvoro ljudi posetio je svoju pradomovinu, malo planinsko selo Čelopek u zapadnom delu Severne Makedonije, rekao je njegov deda lokalnom televizijskom kanalu, prenosi Rojters.

Porodica Kujtima Fejzulaija, dvadesetogodišnjeg džihadiste kojeg je policija ubila nakon njegovog „divljanja“ austrijskom prestonicom, živela je u kući iza zarđale zelene kapije, u selu sa nekoliko džamija pre nego što se 2000. preselila u Austriju, piše Rojters.

Fejzulai je rođen u Beču. Imao je austrijsko i severno-makedonsko državljanstvo.

U intervjuu za TV „Klan Macedonia“ na albanskom jeziku, čovek identifikovan kao Fejzualijev deda, rekao je da ga njegov unuk posećuje svake godine.

Foto:JOE KLAMAR / AFP / Profimedia

Islamski sveštenik iz sela Nuri Ganii, rekao je za Rojters da zna njegovu porodicu.

„Ovde svi dobro govore o njima… tek danas smo saznali da je osoba (iz te porodice) umešana u terorizam. Želim da kažem da terorizam nema veze sa islamom“.

Drugi meštanin sela, Fadil Limani, rekao je da je čuo samo dobre stvari o njegovim roditeljim i njegovoj porodici.

„Tamo je rođen i živeo je (Austrija) … iz dobre je porodice. Ne znam kako mu je to palo na pamet.“

Ministarstvo unutrašnjih poslova Severne Makedonije, reklo je da su tri osobe, koje su bile umešane u napade u Beču, imale dvostruko državljanstvo – austrijsko i severno-makedonsko. Sva trojica rođena su u Austriji, navodi se u saopštenju ministarstva, imenujući ih samo inicijalima.

Foto:EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA

Ostaje nejasno da li je još neko umešan u izvođenje ili pripremu napada osim Fejzulaija. Austrijska policija izvršila je 14 hapšenja u 18 pretresa od ponedeljka uveče.

BONUS VIDEO:

Komentari

Vaš komentar