Davor Dragičević za Nova.rs: Znam ko iz političkog vrha RS želi moj nestanak

Svet 07. okt. 202118:09 > 18:40
Podeli:
Foto: E-Stock/Dušan Milenković

Davoru Dragičeviću, ocu Davida Dragičevića koji je 2018. godine brutalno ubijen, nije odobren politički azil u Austriji. On će se krajem meseca vratiti u Banjaluku, grad u kojem je njegov sin izgubio život pod nerazjašnjenim okolnostima. Davor već skoro četiri godine optužuje politički i policijski vrh Republike Srpske za otmicu, mučenje i ubistvo sina.

POGLEDAJTE JOŠ:

David Dragičević nestao je 18. marta 2018. godine, a njegovo telo pronađeno je šest dana kasnije na ušću reke Crkvene u Vrbas kod tvrđave Kaštel. Policijski izveštaji tvrde da je došlo do slučajne smrti utapanjem, iako su na Davidovom telu bili prisutni tragovi mučenja.

Njegov otac kao glavne krivce označio je ministra unutrašnjih poslova RS Dragana Lukača, člana Predsedništva BiH Milorada Dodika, kao i ostatak policije i političara iz RS. Radovan Furtula, specijalista sudske medicine i obducent sa VMA utvrdio je da je David mučen i prebijan danima pre smrti, ključni materijalni dokazi su nestali, a smrt je definitivno bila nasilna.

Zbog brojnih pretnji, Davidova porodica morala je da napusti Banjaluku. Njegov otac je sada primoran da se vrati u domovinu, a za naš list kaže da dolazi po pravdu.

Foto: Instagram/dragicevicdavor

„Po dolasku u Austriju predao sam papire za politički azil i čekao skoro tri godine, ali mi azil nije odobren. Dosta sumnjivih stvari se događalo na tri suđenja koja su se vodila za odobrenje mog azila. Na suđenju u januaru, 99 odsto stvari je bilo završeno i ja sam očekivao da ću dobiti azil. Sudija je odjednom smenjena, a imenovan je drugi sudija za moj slučaj. Mislim da je to još jedna politička odluka, a sve papire koje posedujem ostaviću ćerki. U sučaju da mi se nešto desi, neka se oni njoj pravdaju. Ja se do kraja meseca vraćam u Banjaluku samo iz jednog razloga, a to je pravda za mog Davida. Ako on dobije pravdu, ja nikada neću više živeti u tom gradu i toj državi (Banjaluka, Republika Srpska prim.aut.)“, rekao je Dragičević za Nova.rs.

Njegovoj bivšoj supruzi Suzani Radanović, tužiteljka Gordana Tadić ispričala je kako su austrijski zvaničnici tražili proveru navoda o Dragičevićevoj ugroženoj bezbednosti. Kako Davor tvrdi, Tadić je sa njima podelila informacije o bezbednosnom riziku njegovog povratka.

Foto: Privatna arhiva

„Ne bojim se, ali određena doza straha postoji. Znam koga sam optužio i šta se događalo, koje strukture iz MUP-a i političkog vrha su mi želele zlo i moj nestanak. Ono što sam saznao nakon odlaska iz RS još više budi moje sumnje. U to su upetljani i neki ljudi iz opozicije, jer im je cilj bio da se sklonim sa ulice i ne tražim više pravdu za svoje dete“, dodaje.

Slučaj Dragičević predat je Tužilaštvu Bosne i Hercegovine pre nekoliko meseci, ali do konkretnih pravnih radnji još nije došlo. Dragičević ističe da je spreman na „najradikalniji korak, bez obzira na posledice“.

„Ono što smo moj advokat i ja predali u Tužilaštvo BiH su nepobitni dokazi da je David otet, mučen i ubijen od strane vrha MUP-a RS, tako da je njihovo da određene ljude procesuiraju i uhapse. To se još nije dogodilo, a čim se vratim izneću zahteve prema Tužilaštvu. Ja ću se na njih obrušiti više nego na institucije RS. Sada im poručujem da neće moći više da kupuju vreme. Ja sam spreman na najradikalniji korak, bez obzira na posledice. Od početka sam vrlo svestan svojih reči i težine koju nose. Neću čekati deset godina na pravdu za svoje dete. Ona se tada pretvara u nepravdu i gubi svaki smisao, i to u pravnom značenju reči. Ako ne bude pravde za Davida, biće nepravde. Ja sam svoj dug prema narodu odradio. Ponudio sam dokaze, razotkrio sam korupciju, a dobio sam progon“, kaže naš sagovornik.

Davor Dragićević. Foto: N1

Glavni problem koji je zastupljen u Republici Srpskoj jesu političari, koji ne mare za narod. Ipak, deo krivice leži i na građanima, koji nisu spremni da se bore za svoja prava, smatra Dragičević.

„Dodik je uspostavio režim, a ne vlast. Ono što se zove opozicija koja može da mu se suprostavi ne postoji, a ni ona koja želi jer im nije u interesu da se bilo šta menja. Ne znači mnogo ako smenite Dodika ili bilo koga drugog, ako se ne promeni režim i uspostavi vladavina prava. Glavni problem Republike Srpske nije Dodik, već i svi ostali političari, a najviše narod koji ne želi da se bori za sebe“, zaključio je on.

BONUS VIDEO Hapšenje u Sarajevu

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar