Darnela Frejzer: Snimila sam ubistvo Džordža Flojda

Svet 13. jun. 202018:26 > 22:40
Podeli:
Foto: Printscreen/YouTube/NowThis News

"Istraumirana sam. Ljudi me kritikuju zašto nisam pomogla Flojdu, ali nije lako devojci da nasrće na policiju. Bila sam ta koja je snimila celu stvar. Videla sam ga kako umire...", ispričala je u potresnoj ispovesti, Darnela Frejzer, 17-godišnja devojka, koja je snimila, sada već bivšeg policajca iz Mineapolisa Dejvida Šavina kako kolenom guši Afroamerikanca Džordža Flojda, pre nego što je izdahnuo, a njen snimak promenio je svet.

„Ne mogu da se oporavim od ubistva kojem sam svedočila. Nisam očekivala da se tako nešto desi. Videla sam da ga pritiskaju i to sam snimila, kada je izdahnuo, zanemela sam. Ostaće zauvek trauma od videa koji sam snimila i podelila sa svetom putem mreža, jer svet mora da zna“ kaže Darnela, a njenu priču prenosi Insider.com.

Protest ispred Bele kuće Foto:EPA-EFE/JIM LO SCALZO

Snimak koji je promenio svet

Iako je njen snimak pokrenuo talase protesta ne samo u SAD-u, već širom sveta, ova devojčica je na meti kritika.

„Krive me što sam samo snimala video, a nisam se umešala i možda sprečila Flojdovu smrt, umesto da samo snimam hapšenje, ali i ubistvo“ kaže Darnela, a zahvaljujući njenom videu, svet se danas, kao nikada ranije u istoriji bori protiv rasizma i za prava i slobode Afroamerikanaca.

Na svom postu na Fejsbuku, Darnela je navela da se plašila da ulazi u sukob sa policijom, pa se ‘zaledila’ od stravičnog prizora i samo nastavila da snima, ne verujući svojim očima.

Foto: Printscreen/Facebook/Darnella Frazier

„Sve mi je tada izgledalo drugačije, a dok sam shvatila šta se dešava i da čovek preda mnom umire, bilo je kasno da reagujem. Ne očekujem da neko ko nije bio na mom mestu razume zašto i kako se ja osećam i kako mi je bilo dok sam stajala na samo nekoliko metara od Flojda i pomahnitalih policajaca. Imam samo 17 godina i žensko sam, naravno da me je bilo strah da dižem glas i suprotstavim se policajcima koji nisu izgledali nimalo naivno“, napisala je na Fejsbuku.

Foto: EPA-EFE/ANDY RAIN

Sada svi znaju istinu

Frejzerova je dodala da je uprkos kritičarima njen videozapis zaslužan za to što je policajac, koji je klečao na Flojdovom vratu duže od osam minuta, pritvoren, ali i ostali policajci koji su bili umešani.

Pročitajte još:

„Da nije bilo mene, policajci bi još uvek neometano radili, niko nikada ne bi saznao šta su učinili i kakvi su zapravo. Imali bi i dalje svoj posao, radili bi ga kao i do sada na terenu, a to bi donelo nove žrtve. Moj video obišao je svet. Svi su ga videli i znaju istinu! Samo ovako Flojdova porodica zna šta se sa njim desilo“ napisala je ona.

I besno dodala.

„Policija bi i ovaj slučaj ubistva, kao i mnoge druge, sigurno ‘gurnula pod tepih’ sa svim drugim zataškavanjima na koja smo navikli, da nije bilo mene i moje kamere. Umesto što me kritikuju, bolje da mi kažu hvala. On je mogao biti bilo ko, neko od naših najmilijih, a da je tako neko bio u pitanju, svako od nas bi želeo da zna istinu o tome kako je umro. Želeli bismo i da vidimo istinu, ako je to moguće.“

Foto:Tanjug/AP Photo/Julio Cortez

Traume će ostati zauvek

Ona naglašava da trpi posledice svega čemu je svedočila i da će one verovatno ostati trajne.

„Bila sam ta koja je snimila celu stvar. Videla sam ga kako umire. Video sam objavila to isto veče i odmah je postao viralan. Svi me pitaju kako se osećam. Ne znam kako da se osećam, jer je to sve tako tužno! Ubili su tog čoveka, a ja sam bila tamo. Bila sam udaljena samo tri metra od njega“ na kraju tužno završava priču Darnela.

Komentari

Vaš komentar