Danski farmeri protestuju zbog likvidacije nerčeva

Svet 21. Nov. 202017:56
Share:
Foto: EPA-EFE/Henning Bagger DENMARK OUT

Zahtevajući „zaštitu Ustava i vladavine naroda“, u Danskoj su danas protestovali farmeri zbog oduke Vlade na osnovu koje je pobijena celokupna populacija vizona gajenih na 1.100 farmama u Danskoj.

Zahtevajući “zaštitu Ustava i vladavine naroda”, u Danskoj su danas protestovali farmeri zbog oduke Vlade na osnovu koje je pobijena celokupna populacija vizona (nerčeva) gajenih na 1.100 farmi u Danskoj.

Premijerka Mete Frederiksen je to naredila 4. novembra jer je mutirani koronavirus otkriven među tim životinjama koje se zbog krzna, dragocenog za industriju odeće, gaje radi dranja.

Vizone su potom pobili vojska i policija i zatrpali buldožerima.

Međutim, nadležni odbor Skupštine Danske je naknadno utvrdio da je odluka da se likvidira svih 17 miliona gajenih vizona – kako obolelih, tako i zdravih, neustavna i nezakonita, zbog čega je ministar poljoprivrede Mogens Jensen podnio ostavku.

Farmeri koji smatraju da ostavka jednog ministra nije dovoljna, danas su se na 850 traktora provezli ulicama dva najveća danska grada – Kopenhagena i Arhusa, uz poruku da “Niko nije iznad Ustava” i zahtev da se u Dansku “Vrati demokratija”.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Your comment