Danska u strahu, iskopaće milione mrtvih vizona

Svet 20. Dec. 202021:56
Share:
Foto: EPA-EFE/Mads Claus Rasmussen

Milioni vizona biće iskopani iz masovnih grobnica u Danskoj nakon što su se neki pojavili na površini, što je pokrenulo pritužbe stanovnika zbog mogućih zdravstvenih rizika, saopštila je danas vlada te zemlje. Radovi će započeti tek u maju sledeće godine, kada bude eliminisan rizik od kontaminacije kovid-19 mrtvim životinjama.

Početkom novembra odlučeno je da se čitava danska populacija vizona od oko 17 miliona jedinki namenjenih vrhunskoj modnoj industriji usmrti, nakon što je na stotinama farmi utvrđeno prisustvo koronavirusa, a vlasti pronašle mutirane sojeve virusa među ljudima.

Ali od četiri miliona nerčeva koji su na brzinu zakopani u vojnom području na zapadu Danske, neki su ubrzo počeli da izranjaju iz peskovitog tla nakon što su leševe počeli da izbacuju na površinu plinovi iz procesa razgradnje.

Vlasti su tvrdile da ne postoji rizik od širenja virusa iz grobnica, ali stanovnici su se žalili na potencijalni rizik od zagađenja vode za piće i jezera za kupanje na manje od 200 metara od masovnih grobnica.

Danska je bila najveći izvoznik vizona za luksuzne modne etikete, a potražnja za krznima je bila večita zbog visokih uzgojnih standarda.

Vlada je danas dobila podršku u parlamentu za iskopavanje leševa, navodi se u saopštenju ministarstva hrane i poljoprivrede.

Radovi će započeti tek u maju sledeće godine, kada bude eliminisan rizik od kontaminacije kovid-19 mrtvim životinjama, saopštilo je ministarstvo.

Životinje će biti prevožene kamionima do obližnjih spalionica otpada.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Your comment