Danska studija objašnjava zašto se omikron širi brže od delte

Svet 12. jan 202209:00
Podeli:
Omikron soj
Omikron soj Foto:REUTERS/Dado Ruvic/Illustration

Omikron lakše izbegava imunitet domaćina nego delta varijanta koronavirusa, što objašnjava i zašto se brže širi, prema danskom istraživanju objavljenom prošle nedelje.

Otkako je omikron otkriven, zdravstveni radnici pokušavaju da otkriju da li ova varijanta prouzrokuje lakše simptome bolesti i zašto se čini zaraznijom od delte.

Pročitajte još:

Postoji više razloga zbog kojih bi se virus mogao lakše da se prenosi. Na prier, koliko dugo ostaje u vaznduhu i koliko dobro izbegava imuni sistem domaćina.

"Prenosivosti nije veća, nego bolje izbegava imunitet"

Istraživanje sprovedeno pod pokroviteljstvom Univerziteta u Kopenhagenu, glavne organizacije za statistiku Statistiks Denmark i serološkog instituta Stejtens Serum Institut (SSI) ukazuje na to da je glavni razlog bržeg širenja ove varijante virusa njegova sposobnost izbegavanja imuniteta stečenog vakcinacijom.

"Naša otkrića potvrđuju da brzo širenje omikrona možemo pripisati sposobnosti zaobilaženja imuniteta, a ne inherentnom povećanju prenosivosti", tvrde istraživači.

Danski naučnici ranije su zaključili da je među vakcinisanom populacijom omikron između 2.7 i 3.7 puta zarazniji od delte.

Manja verovatnost zaraze nakon treće doze

Istraživanjem je takođe otkriveno da je, neovisno o kojoj se varijanti virusa radi, manja verovatnoća da će oni vakcinisani trećom dozom prenijeti virus nego nevakcinisani.

Dodala je da je rizik od hospitalizacije zbog omikrona upola manji nego kad je u pitanju delta, ali su zbog većeg broja zaraženih zdravstveni sustavi i dalje pod pritiskom.

BONUS VIDEO: Dok omikron obara rekorde - grad organizuje doček nove godine, republika referendum. 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram