Danska otkrila 256 slučajeva novog soja koronavirusa

Svet 17. jan. 202100:53
Podeli:
Foto: EPA-EFE/HENNING BAGGER DENMARK OUT

U Danskoj je potvrđen prvi slučaj zaražavanja novim sojem koronavurusa iz Južne Afrike, a sve je više obolelih i od britanskog soja B117, koji se prenosi mnogo lakše i brže od onoga koji je do sada bio dominantan.

Do sada je potvrđeno 256 obolelih od B117, zbog čega su zdravstvene vlasti Danske produžile karantin za još tri sedmice, jer se očekuje da do sredine februara taj soj virusa postane dominantan.

Preliminarni podaci ukazuju na to da je 11 zaraženih novom varijantom koronavirusa pre zaraze bilo na putovanjima – petoro ih je bilo u Velikoj Britaniji, ali Državni institut za prevenciju i kontrolu zaraznih bolesti (SSI) ističe da nije u potpunosti jasno da li su se zarazili u inostranstvu ili u Danskoj.

U decembru je virusom B117 bilo zaraženo 1,3 odsto pozitivnih, a u prvoj sedmici januara je taj procenat uvećan na 3,6 odsto, što je zabrinulo epidemiologe i uslovilo produžetan karantina.

Ova je nordijska zemlja postala vodeća u praćenju mutacija koronavirusa jer je većinu pozitivnih testova sprovela analizom sekvenciranja genoma.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar