Dogovor o predsedniku Skupštine Crne Gore „visi“ u vazduhu

Svet 23. sep. 202007:18 > 08:29
Podeli:
Foto: EPA/BORIS PEJOVIC

Današnja konstitutivna Skupština parlamenta Crne Gore daće odgovore na nekoliko pitanja - da li je i koliko stabilna nova većina "skovana" na izborima 30. avgusta, a koju čine tri koalicione grupe okupljene oko tri lidera, ali i da li će se njihovom zbiru od 41 poslanika priključiti i SDP ili neko od pripadnika manjina.

Konstitutivna sednica dešava se u senci intenzivnih pregovora o novom sastavu Vlade, čiji bi mandatar trebalo da bude Zdravko Krivokapić, lider liste Zajedno za budućnost Crne Gore.

Pročitajte još:

Prema poslednjim najavama, o kojima je pisao i portal Nova.rs, pregovori su zapeli oko personalnih rešenja, a najveću prepreku predstavlja tinjajući sukob Dritana Abazovića sa jedne i lidera prosrpskog Demokratskog fronta (Mandića i Kneževića) sa druge strane.

Inače, prema jednoj od inicijalnih ideja, upravo je Abazoviću ili njegovom opozicionom kolegi Aleksi Bečiću (lideru Demokrata) trebalo da pripadne mesto predsednika Skupštine.

Foto: Printscreen/YouTube/Sputnjik Srbija/ Televizija Pljevlja/Demokratska Crna Gora

Ukoliko danas budu samo ratifikovani mandati poslanika u novom sazivu Skupštine – u kojem će DPS Mila Đukanovića po prvi put predstavljati manjinu – biće to prvi veliki poraz koalicije, koja je srušila režim i nagoveštaj burne političke jeseni u Crnoj Gori.

Ako se, pak, nova skupštinska većina okupi oko predloga novog predsednika Skupštine, biće to signal da je i formiranje Vlade makar za korak bliže.

Kako prenose Vijesti, konstitutivna sednica Skupštine Crne Gore novog saziva biće najvjerovatnije prekinuta nakon verifikacije mandata poslanika jer tri koalicije koje imaju većinu nijesu postigle dogovor oko izbora predsednika Skupštine, potvrđeno je “Vijestima” iz više izvora.

Time će dosadašnja opozicija promeniti ustaljenu praksu jer se nisu dogovorili o tome, kao ni mestu premijera ili sastavu vlade.

U slučaju da se nešto promeni do sednice Skupštine, koja počinje u podne, predlog može podneti 10 poslanika, zapisano je u Poslovniku parlamenta.

Iako postoji načelni dogovor između koalicija „Za budućnost Crne Gore“, „Mir je naša nacija“ i „Crno-beli“ da savez na čelu sa demokratama dobije mesto šefa parlamenta, višednevni pregovori, posredovanje diplomata i mitropolita Crne Gore, nisu urodili plodom. zajednički paket nove vlade.

Višesatni razgovori, koji su vođeni uz posredovanje mitropolita Amfilohija, propali su kada je jedan od lidera DF-a objavio da ne može podržati Zdravka Krivokapića za premijera dok ne proveri da li ima jedinstvenu podršku i poverenje koalicije, rekao je jedan od učesnika.

Prethodno je predloženo da poslanici nove većine, njih 41, potpišu da Krivokapić bude mandatar za premijer i da održi sastanke sa svim strankama i formira vladu. Ovim paketom trebalo je da bude dogovoreno da šef parlamenta bude izabran danas, kao i da će postojati prećutni dogovor da koalicija „Crno i belo“ ili stručnjaci koje oni predlažu kontrolišu sektor bezbednosti (Ministarstvo odbrane, policija i Agencija za nacionalnu bezbednost). Prema rečima sagovornika, to je navodno očekivanje međunarodne zajednice sa čijim zvaničnicima je juče bilo i kontakata. Koalicija „Crno na belom“ odbila je da svede sporazum samo na izbor predsednika Skupštine, što je u jednom trenutku bio predlog DF-a i demokrata

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar