Dan za istoriju: Njujork dobija prvog crnog gradonačelnika?

Svet 07. jul. 202114:18 > 14:38
Podeli:
Erik Adams, Eric Adams, Njujork, New York
Erik Adams Foto: EPA-EFE/PETER FOLEY

Predsednik njujorške opštine Bruklin Erik Adams, bivši policijski kapetan, osvojio je u utorak demokratsku nominaciju za gradonačelnika Njujorka, prenosi Rojters.

PROČITAJTE JOŠ:

Ažurirani izbrojani glasovi objavljeni u utorak uveče, na osnovu gradskog sistema glasanja, pokazali su Adamsu rezultat koji je izgledao nepremostiv u odnosu na njegove najbliže rivale, dve nedelje nakon izbornog dana.

Sa manje od 8.000 gladačkih listića koji su preostali za brojanje, Adams je ispred svoje rivalke Katrin Garsije bio za 1 procentni poen, odnosno za 8.426 glasova. AP je ubrzo nakon što su objavljeni glasovi, proglasio Adamsa za dobitnika nominacije.

Ako bude izabran za gradonačelnika Njujorka, Adam bi bio prvi Afroamerikanac na toj poziciji.

Obećao je da će se boriti protiv rastućeg kriminala i nasilja u gradu i da će okončati praksu policijske brutalnosti prema manjinama, prenosi Glas Amerike.

Iako je glasanje na primarnim izborima završeno 22. juna, bilo je potrebno neko vreme da se prebroje glasovi.

Adams je umereni demokrata koji se protivi pokretu za ukidanje budžeta policiji.

„Ako su životi crnaca zaista važni, onda se ne može govoriti samo o policijskoj brutalnosti. Mora se uzeti u obzir i porast oružanog nasilja u manjinskim zajedicama“, kaže kandidat za gradonačelnika Njujorka.

Često je govorio o tome kako su ga policajci prebili kada je imao 15 godina, pa je i sam iskusio policijsku brutalnost. Ipak, postao je policajac 1984, prenosi Glas Amerike.

Za mesto u njujorškom Senatu izborio se 2006, a na čelu opštine Bruklin je od 2013.​ Sadašnji gradonačelnik Njujorka, demokrata Bil de Blazio, po pravilima ne može da se kandiduje za treći mandat.

Šta znamo o Eriku Adamsu?

Erik Adams je penzionisani policajac, političar i pisac. On je 18. i trenutni predsednik opštine Bruklin u Njujorku i kandidat je za gradonačelnka Njujorka.

Služio je u saobraćajnoj policiji, a zatim i u policijskoj upravi Njujorka više od dve decenije, a kada se povukao imao je čin kapetana. Služio je u Senatu države Njujork od 2006. do 2013. godine, predstavljajući 20. senatski okrug u Bruklinu. Godine 2013. je izabran za predsednika Bruklina i prvi je Afroamerikanac na toj funkciji, a ponovo je izabran 2017. godine.

Adams se je dugo razmišljao o kandidaturi za gradonačelnika Njujorka, a 17. novembra 2020. je najavio kandidaturu na izborima 2021. godine.

Adamsova platforma se smatra kontroverznom za demokrate, posebno njegovo zalaganje za rad policije, mada njegova platforma uključuje „prošireni lokalni poreski kredit za porodice sa niskim primanjima, ulaganje u škole sa slabim uspehom, poboljšanje javnog stanovanja“. Prioriteti njegove kampanje su i javna bezbednost, javno zdravlje i ekonomija.

Kritikovan je zbog nepropisnog parkiranja i što je isto omogućavao i svom osoblju, zloupotrebljavajući „parking plakate“ koji omogućavaju privremeno ili hitno ukidanja ograničenja parkiranja za zvanične vladine poslove.

Adams sa bivšom devojkom ima sina Džordana Kolemana. Poseduje kuću sa tri jedinice u Bruklinu, koju iznajmljuje podstanarima. Adams i njegova partnerka Trejsi Kolins poseduju farmu u Fort Liju u državi Nju Džerzi.

Adams je 2016. godine postao vegan nakon dijagnoze dijabetesa tipa 2. Prešao je na ishranu zasnovanu na biljkama, uklonio je životinjske proizvode, prerađeni šećer, so, ulje i prerađeni skrob. Takođe je počeo i redovno da vežba, uključujući upotrebu sobnog bicikla i trake za trčanje u svojoj kancelariji.

U roku od šest meseci je izgubio 15 kilograma, smanjio je krvni pritisak i nivo holesterola. Izjavio je da želi da ohrabri druge da pređu na zdraviju ishranu.

Tokom pandemije koronavirusa je privukao pažnju pošto je spavao u svojoj kancelariji.

Erik Adams
Erik Adams Foto: EPA-EFE/JUSTIN LANE

Politiko ga je kasnije ispitivao zašto toliko vremena provodi u kancelariji, tvrdeći da su delovi njegovog rasporeda posvećeni nevladinom radu. Adams je pojasnio da nastavlja da spava u kancelariji prvenstveno zbog pogodnosti.

Bonus video: Vakcina koja je promenila svet

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar