Dan posle haotičnih scena na Cetinju: Samo je jedan pobednik

Svet 06. sep. 202112:26
Podeli:
Foto: Filip Krainčanić, Goran Srdanov, Tamara Marković/Nova.rs, REUTERS/Stevo Vasiljevic, Andrej Tarfila / Shutterstock Editorial / Profimedia

"Jaz u Crnoj Gori dubok kao nikada pre" reči su kojima svetski mediji prenose jučerašnja dešavanja u Crnoj Gori. Da li je bilo ko izašao kao pobednik iz jučerašnjeg haosa?

POGLEDAJTE JOŠ:

Ključalo je tokom vikenda na Cetinju gde su crnogorski nacionalisti na sve načine pokušali da spreče ustoličenje mitropolita Srpske pravoslavne crkve. Iako je upravo u Cetinjskom manastiru ustoličeno 40 mitropolita pre Joanikija Mićovića, određeni deo građana Crne Gore smatrao je da taj čin predstavlja „okupaciju teritorije“ i da mora biti sprečen.

Barikade u vidu kamenica i automobilskih guma su postavljene na puteve koji iz Podgorice vode ka Cetinju, sve u cilju sprečavanja sveštenstva da uopšte stigne na Cetinje. Jutro uoči ustoličenja počelo je sukobima policije i demonstranata, koji su pripadnike službi bezbednosti gađali kamenicama, na šta je odgovoreno suzavcima. U jednom momentu čuli su se i pucnji iz rafalne puške.

Veselin Veljović u rukama tužilaštva

Veselin Veljović, nekada udarna pesnica Uprave policije, sada savetnik predsednika Mila Đukanovića, priveden je u jednom kafiću na Cetinju, zbog napada na službeno lice. Veljović je inicirao napad na policiju koju je do nedavno predvodio. Njemu je određeno zadržavanja 72 sata, a tužilaštvo sada traži i određivanje pritvora.

Crkveni velikodostojnici pronašli su način da ipak stignu do Prestonice, pa su patrijarh Porifirije i mitropolit Joanikije helikopterom došli do Cetinjskog manastira, ali pod stalnom pratnjom policije i prekriveni pancirskim ćebadima. Ubrzo su se začuli povici „Dostojan“, što je označilo kraj dramatičnog vikenda u Crnoj Gori. Demonstranti su se razišli, a ustoličeni mitroplit stigao je na svečani doček u Podgorici, gde su ga pozdravili brojni vernici i premijer Zdravko Krivokapić.

Dan posle – pobednik je jedan

Iako je mitropolit ustoličen, a protivnici tog događaja nakon dva dana demonstracija napustili Prestonicu, kraj sukoba se ne nazire. Imajući u vidu prizore kojima smo svedočili i izjavama glavnih političkih aktera u Crnoj Gori, eskalacija u svom pravom obimu tek sledi.

POGLEDAJTE JOŠ:

„Moraćemo svi da se više posvetimo dijalogu i pomirenju. Nema nijedna strana ništa posebno da slavi, i moramo menjati matrice svog ponašanja“, rekao je potpredsednik vlade i koordinator službi bezbednosti Dritan Abazović i verovatno na najbolji način definisao događaje iza nas, ali i period koji tek sledi.

Iako je mitropolit Joanikije stupio na tron Svetog Petra Cetinjskog, način na koji je ceremonija morala biti izvedena ne uliva nadu da će doći do smirivanja tenzija. Čak je i patrijarh Porfirije odlazeći iz Crne Gore rekao da mu je drago što je prisustvovao činu ustoličenja mitropolita, užasnut što su neki ljud planirali da ga spreče snajperskom puškom.

Kakva saznanja ima patrijarh nije razjašnjeno, ali ih je na neki način potvrdio Dritan Abazović, rekavši da je bilo naoružavanja na Cetinju.

Milo Đukanović, večiti predsednik male balkanske države ocenio je ustoličenje mitropolita kao veliku sramotu Srpske pravoslavne crkve.

„Danas smo na Cetinju svedočili velikoj sramoti SPC i Vlade Crne Gore, sramoti nezapamćenoj u dugoj istoriji crnogorske države, i jednako tako u istoriji ukupnog pravoslavlja. Brutalnom zloupotrebom državnih resursa, pre svega vojske i policije, i potpuno neprimerenom upotrebom sile protiv mirno okupljenih građana u crnogorskoj Prestonici, Vlada Crne Gore je obezbedila nasilnu intronizaciju mitropolita Joanikija, protivno volji ogromne većine građana Cetinja i značajnoj broja građana Crne Gore. Samo čovek bez dostojanstva bi sebi dozvolio da na takav način helikopterskim desantom na crnogorsku prestonicu i pod zaštitom pancirskih ćebadi bude uveden u Cetinjski manastir, i da na taj način osramoti tron Sv. Petra Cetinjskog“, rekao je Đukanović u obraćanju javnosti, iako se i sam u subotu pojavio među demonstrantima na Cetinju i pozdravio njihov cilj – ustoličenje mitropolita crnogorsko – primorskog, koji su pokušali da ostvare na nasilan način.

Đukanović je ovim potezom i izjavama dodatno poljujao poverenje međunarodne zajednice u svoju vladavinu i ciljeve Demokratske partije socijalista. Joanikije je morao da pribegne alternativnim metodama dolaska na Cetinje, gde su građani i dalje revoltirani njegovim potezom i ni na koji način ne podržavaju novog mitropolita.

„Današnji upad na Cetinje, opkoljeno Cetinje, kako drugačije da kažem. Tenzije će se nastaviti. Iako se ustoličio, bolje mu je (Joanikije) da beži sa Cetinja. Dva puta se manastir palio, a i treći će“, rekla je za naš portal Cetinjanka koja nije želela da otkriva svoje ime.

Ipak, postoji jedna figura u političkom životu Crne Gore koja je povratila imidž koji je bio narušen u poslednje vreme. Zdravko Krivokapić podržao je ustoličenje mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija Mićovića na Cetinju, ali odmah najavio da događaju neće prisustvovati jer ne želi da izazove dodatne sukobe. Lično je naložio hapšenje Veselina Veljovića i time dobio podršku onih koji su do sada smatrali da nije sproveo dovoljno akcija protiv bivšeg režima. Međutim, u ponedeljak su poruke pohvale stigle na adresu crnogorskog premijera, koji sada ima dobru osnovu da obnovi izgubljeno poverenje sa delom naroda.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram