„Dan“: CG policija laže o istrazi ubistva novinarke sa Malte

Svet 13. avg. 202019:22
Podeli:
Foto:EPA-EFE/CLEMENS BILAN

Crnogorski list "Dan" objavio je da je imao uvid u dokumenta sudskog registra sa Malte, koja ukazuju na to da policija Crne Gore nije istinito informisala javnost o istrazi povodom ubistva malteške novinarke Dafne Karuane Galicije.

Pročitajte još:

„Pomoćnik direktora Uprave policije Enis Baković ponovio je juče putem Twitter naloga raniju izjavu svoga direktora Veselina Veljovića da ‘odgovorno tvrdi da Malteška Policija preko Interpola i Europola nije tražila provjere firmi koje se u medijima pominju da su povezane sa VE Možura, niti za ispitivanje eventualne povezanosti sa državnim zvaničnicima Crne Gore’. Baković je takođe izrazio spremnost i otvorenost za eventualnu saradnju u vezi sa ubistvom malteške novinarke, naglasivši kako crnogorska policija uživa ‘povjerenje’ kod međunarodnih partnera“, objavio je „Dan“.

„Da tvrdnje Bakovića nisu istinite, pokazuje dokumentacija sudskog registra sa Malte. Evidentirano je da je 18. maja 2018. godine crnogorska Uprava policije odgovorila na upit Malteške Policije preko Evropske policijske službe Europol u vezi kompanije ‘Mayor Trans Lt’, koja je imala otvoren devizni račun u Univerzal kapital banci (UKB) – Petrosa Statisa, grčkog biznismena i prijatelja predsjednika države Mila Đukanovića“, piše „Dan“.

U nastavku teksta crnogorskog dnevnog lista stoji da je dokument crnogorske policije kojim je odgovoreno na zahtev Maltežana zaveden je pod brojem 49/9-34-17386/2018/6. „Između ostalog, u njemu na engleskom piše: „… vlasnik bankovnog računa ME255… 5223 u Univerzal kapital banci je’Mayor Trans Lt’… ID broj PIB 0161858, koga predstavlja Rufat Baratzada, i otvoren je 17.9.2015“, piše „Dan“.

Malteška policija je preko Europola poslala crnogorskoj Upravi policije zahtev zaveden pod brojem CID/225/ML/18(AM) koji se odnosi na moguće aktivnosti pranja novca. Zahtev je poslat kao deo istrage sistema podmićivanja na relaciji Kit Škembri (bivši šef kabineta predsjednika vlade Malte) – Konrad Mici (bivši ministar ekonomije) – Jorgen Fenek (glavni osumnjičeni za ubistvo novinarke).

Dafne Karuana Galicia Foto: EPA-EFE/DOMENIC AQUILINA

Da je zahtev proslijeđen crnogorskoj Upravi policije prošle godine potvrdio je za ‘Dan’ bivši službenik malteške vlade i deo pravnog tima koji je bio uključen u javnu istragu ubistva novinarke. Takođe, našem listu je neformalno potvrđeno i u samoj Upravi policije da je postojala komunikacija sa malteškim kolegama i Europolom.

Postavlja se pitanje zašto pomoćnik direktora Uprave policije Enis Baković krije od javnosti da su dobili zahtjev preko Europola i da je Uprava policije odgovorila na taj zahtev, piše „Dan“.

Ostaje nejasno da li sa tim sakrivanjem Uprava policije pokušava zaštititi poslovne partnere crnogorske vlasti, kao što je nedavno i Ministarstvo ekonomije nevešto pokušalo negirati poslove sa firmom „Cifidex Ltd“ sa Sejšelskih ostrva, uprkos obimnoj dokumentaciji Vlade Crne Gore koja je dostupna preko Interneta, pita se „Dan“.

Pročitajte još:

Kompanija „Mayor Trans Ltd“ takođe je osnovana na Sejšelskim ostrvima, i imala je račun u ABLV banci u Letoniji koja je stavljena na crnu listu američkih finansijskih vlasti zbog veza sa ruskom mafijom i ilegalnim finansijskim poslovima sjevernokorejskog režima. Europol je takođe otvorio istragu o pranju novca u toj banci.

„Dan“ je dobio uvid u deo dokumenata oko tajnih bankovnih računa preko kojih su se obavljale sumnjive novčane transakcije u Letoniji, Crnoj Gori, Malti i Emiratima. Račun „Mayor Trans Ltd“ u Letoniji je korišćen za primanje uplate sa računa u UCB u Crnoj Gori i da se šalju isplate na račun u Noor banci u Dubaiju kompanije „17 Black“ Jorgena Feneka, glavnog osumnjičenog da je organizovao ubistvo malteške novinarke.

„Dan“ je tokom prošlog meseca objavio nekoliko istraživačkih tekstova u vezi korupcionaškog projekta Možura, koji su urađeni u partnerstvu sa malteškim medijem na engleskom jeziku „The Shift News“.

Istraživanje je, između ostalog, otkrilo da je Vlada Crne Gore u dva saziva – prvo 28. decembra 2015. godine, kada je premijer bio Milo Đukanović, a potom i 28. novembra 2016. godine, kada je na njenom čelu bio i danas aktuelni premijer Duško Marković, usvojila dva izveštaja u kojima je krila da je misteriozna ofšor kompanija sa Sejšelskih ostrva „Cifidex Ltd“, pošto je platila 3,5 miliona eura, postala vlasnik projekta „Možura“. Radi se o projektu koji je istraživala ubijena novinarka Galicija.

„Crno na bijelo“: Policija i tužilaštvo opstruiraju istragu

Iz koalicije „Crno na bijelo”, koju predvodi Dritan Abazović,  saopštili su da crnogorska policija i tužilaštvo opstruiraju istragu oko afere „Možura“, piše „Dan“.

„Zašto crnogorska policija i tužilaštvo na čelu sa Ivicom Stankovićem u v.d. stanju čeka zamolnicu i podatke sa Malte, kada dobro znaju da je svaka informacija koja se pojavi u javnosti po postojanju teškog krivičnog dela, po automatizmu zahteva preduzimanje istražnih radnji u smislu rasvjetljavanja krivičnog dela“, naglašavaju iz koalicije „Crno na bijelo“.

Povodom izjave čelnika Uprave policije i jučerašnjeg saopštenja Evropske komisije u vezi afere „Možura“ reagovali su iz koalicije „Crno na bijelo“, podseća „Dan“.

Foto:EPA-EFE/DOMENIC AQUILINA

„Još jednom su se potvrdili naši navodi da istraga povodom ubistva novinarke sa Malte vodi do vrha crnogorskog režima. Konkretno, do predsednika Mila Đukanovića i potpredsednika Skupštine Branimira Gvozdenovića. Nakon sina ubijene novinarke, oglasila se i Evropska komisija, a jedino se crnogorska policija i dalje pravi kao da se ništa ne dešava“, saopšteno je iz koalicije „Crno na bijelo“.

Iz ove koalicije ističu da nisu iznenađeni reakcijom tužilaštva i vrha crnogorske policije.

„Nismo začuđeni kada imamo u vidu da ljudi poput Bakovića, Lazovića i Veljovića upravljaju policijom. Ni mnogo jednostavnije slučajeve nisu rešili, što je očekivano, jer su i sami akteri više afera“, navode iz kolacije „Crno na bijelo“, a prenosi „Dan“.

Miličković podneo krivičnu prijavu

„Predsednički kandidat na prošlim izborima Vasilije Miličković podneo je Vrhovnom državnom tužilaštvu (VDT) krivičnu prijavu protiv predsednika države Mila Đukanovića i premijera Duška Markovića vezano za slučaj „Možura“.

Miličković je u prijavi istakao da su Đukanović i Marković organizatori kriminalne grupe koja je svesno, zloupotrebom službenih ovlašćenja „izvršila puč na Ustav Crne Gore i čin veleizdaje Države Crne Gore i njenih građana“.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar