Da li je vođa Al Kaide zaista mrtav

Svet 15. sep. 202115:41
Podeli:
Ayman al-Zawahiri
Ayman al-Zawahiri Foto: EPA/HO AL JAZEERA

Iako je svet već godinama ubeđen da je vođa Al Kaide Ajman al Zavahiri mrtav, na godišnjicu terorističkih napada u Njujorku pojavio se video snimak na kome se narodu obraća upravo al Zavahiri, koji je govorio o aktuelnoj situaciji u Avganistanu.

POGLEDAJTE JOŠ:

Obaveštajna grupa SITE sa sedištem u SAD-u koja na internetu prati džihadističke grupe, objavila je na Tviteru informaciju o postojanju video zapisa. Prema njihovim navodima, Zavahiri je komentarisao događaje u Avganistanu, ali i spekulacije o njegovoj smrti.

„Usred glasina o njegovoj smrti, vođa Al Kaide Ajman al Zavahiri snimio je video zapis koji traje 60 minuta. On je javnosti ponudio ponudio podatke koji dokazuju da nije mrtav i spomenuo neke događaje nakon glasina o njegovoj navodnoj smrti“, saopštila je direktorka grupe SITE Rita Kac.

Video je nazvan „Jerusalim neće biti judaizovan“, a objavila ga je As Sahab Media, propagandna ruka te terorističke organizacije.

Zavahiri je spomenuo napad na rusku vojnu bazu Huras al Dinu Al Kaidi, za koji je grupa rekla da se dogodio 1. januara, nakon što su u novembru počele da kruže glasine o njegovoj smrti.

Kac navodi da je Zavahiri govorio i o povlačenju američke vojske iz Avganistana, ali ne i o povratku talibana na vlast.

„Međutim, Zavahiri ne spominje pobedu talibana u Avganistanu, a njegov govor o tome da će SAD otići iz zemlje mogao je nastati još u februaru 2020. godine, jer se to navodi u sporazumu iz Dohe. Dakle, Zavahiri je možda mrtav“.

Obaveštajne agencije zasad nisu ponudile dokaze ili procene o Zavahiriju, čime je pitanje njegovog statusa ostalo otvoreno i intrigira ljude širom sveta.

Al Kaida na teroristički napad u Njujorku gleda kao na pozitivan događaj i ne pokazuje nikakav stepen kajanja, smatra Kac.

„Tragično, ali godišnjica 11. septembra je jedinstveno pozitivna za Al Kaidu. Kao što je jedan njihov pristalica istakao, SAD koje napuštaju Avganistan potvrđuju Bin Ladenovu viziju“, napisala je ona.

Ajman al Zavahiri je postao vođa terorističke grupe nakon što su članovi mornarički ubili Osamu bin Ladena u Pakistanu 2011.

BONUS VIDEO Početak Al Kaidinog krvavog pira

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar