„Totalni šit-šou“: Raspad strategije vakcinisanja EU

Svet 02. mar. 202111:29 > 11:34
Podeli:
vakcina korona
Foto: EPA-EFE/NARENDRA SHRESTHA

EU se po drugi put tokom pandemije raspala po šavovima, piše "Jutarnji list". Prvi put, nakon pojave SARS-CoV-2 infekcija u Evropi, države su naknadno zatvorile granice pa je svako počeo da vodi svoju epidemiološku politiku. Sada je ipak u potpunosti pukla politika zajedničkog nabavljanja vakcine kao i plan vakcinacije koji je EK sugerisala članicama, pa se lideri pojedinih država besno obrušavaju na šeficu Komisije Ursulu fon der Lajen, a drugi su panično počeli da traže alternativna rešenja.

PROČITAJTE JOŠ:

S obzirom na to da se Nemačkoj dogodilo da ima četiri puta manje vakcinisanih nego Britanija kao i 12 puta manje nego Izrael, nemački ministar finansija već je rekao da je strategija vakcinacije EK „total šit-šou“, a šefica Komisije hitno pokušava da mobiliše sve proizvodne resurse, diže pritisak na pojedine proizvođače vakcine pa pravi novi evropski plan vakcinacije, ali je jasno da će zbog pogrešnih procena i labavih dogovora EU mesecima kasniti za najuspešnijima u vakcinisanju, prenosi Jutarnji list.

Jedan od onih koji je izgubio strpljenje jeste austrijski kancelar Sebastijan Kurc koji pokušava da organizuje samostalnu proizvodnju vakcina sa Danskom i Izraelom i izlazi iz okvira jedinstvene EU politike. Zanimljivo je da se Kurc iznenada odlučio i za promenu smera epidemiološke politike pa se sada zalaže za što je moguće brže otvaranje.

Verovatno su najagresivniji po pitanju napuštanja zajedničke politike dobavljanja vakcina i plana vakcinacije oni koji i inače ne drže previše do demokratskih standarda koje pokušava da promoviše većina članica EU. Tako je mađarski lider Viktor Orban takođe napustio zajedničku EU strategiju pa je sa Kinezima i Rusima dogovorio nabavku značajnih količina njihovih vakcina.

U Mađarskoj građani već primaju vakcinu kineskog Sinofarma, što znači da je Mađarska prekršila konsenzus EU zemalja prema kojem nijedna zemlja ne bi trebala koristiti nijednu vakcinu koju nije odobrila Evropska agencija za lekove kao i vakcine koje nisu osigurane kroz zajedničku šemu nabavke. Uz kinesku vakcinu, Mađarska je nabavila i značajne količine ruskog Suputnik V vakcine, a Orban poručuje: „Kad ne bi imali ruske i kineske vakcine, bili bi u velikoj nevolji“.

S 18,3 vakcine na 100 ljudi Mađarska je do kraja prošle nedelje uspela da postigne 50-odsto veću vakcinisanost stanovništva nego Danska, druga najuspešnija po broju vakcinisanih u EU. Valja voditi računa kako je Mađarska primila i vakcine koja je dobila preko zajedničkog dogovora EU članica tako da raspolaže i sa 880 hiljada doza doza Biontek/Fajzera, Moderne i Oksford/Astrazeke. Zapravo su iskoristili samo 73 odsto tih vakcina navavljenih kroz zajedničku EU šemu.

Inače, Mađarska je jedna od zemalja sa istoka Evrope u kojima je jasno vidljivo formiranje trećeg evropskog talasa pandemije po broju slučajeva.

I južne županije u Hrvatskoj trenutno beleže vrlo zabrinjavajući rast slučajeva, pa se otvara pitanje da li bi u Hrvatskoj treći talas slučajeva mogao krenuti iz Dalmacije pa da se prošire prema severu i istoku zemlje. Isto tako, pitanje je šta učiniti.

Ono što treba primetiti jeste formiranje trećeg epidemiološkg talasa u Češkoj i Slovačkoj, zemljama koje duže vremena imaju vrlo radikalne epidemiološke mere, ali imaju vrlo nepovoljan tok epidemije.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar