Da li je ovo prvi predsednik koji će zbog korone iza rešetaka

Svet 27. okt. 202122:20 > 22:43
Podeli:
Brazil, protest, Bolsonaro
Foto: TANJUG/AP Photo/Andre Penner

Žair Bolsonaro, prvi čovek Brazila, mogao bi da postane i prvi predsednik na svetu koji će završiti iza rešetaka zbog korona virusa. Nakon šest meseci istrage, komitet brazilskog Senata zaključio je da bi Bolsonaro trebalo da bude optužen po devet tačaka, među kojima je i zločin protiv čovečnosti. Ipak, neizvesno je da li će to i dogoditi.

Pročitajte još:

Istražni komitet brazilskog Senata, koji je pod kontrolom opozicije, sastavio je izveštaj na 1.300 stranica o postupanju brazilskih vlasti tokom pandemije. Zaključak istrage je da je predsednik “glavni krivac za greške koje je počinila federalna vlada tokom pandemije”.

Komitet je dao preporuku da se protiv Bolsonara podnese optužnica u devet tačaka, koje pored zločina protiv čovečnosti, uključuju i podsticanje na zločin, falsifikovanje dokumenata, kršenje socijalnih prava, zloupotrebu javnih sredstava i širenje lažnih vesti o pandemiji.

Pored Bolsonara, u izveštaju se navode i dve kompanije i 77 ljudi, među kojima su i Bolsonarovi sinovi.

Začkoljica koja ide Bolsonaru u korist

Senator Renan Kaleiros pozvao je da se preporuka komiteta podnese Međunarodnom krivičnom sudu u Hagu (MKS). Iako bi ovaj sud mogao da preuzme slučaj, jer je Brazil potpisnik Rimskog statuta kojim je osnovan MKS, put do toga je dug i vodi preko Augusta Arasa, glavnog tužioca u Brazilu.

Brazil protest
Brazil protest Foto:EPA-EFE/Joédson Alves

Izveštaj će prvo stići na Arasov sto nakon čega će on odlučiti da li će postupati po njemu ili ne. Iz Arasove kancelarije šturo je saopšteno da će izveštaj biti “pažljivo razmotren čim bude primljen”.

Začkoljica zvana Aras mogla bi da raspriši iluzije opozicije da će videti Bolsonara na optuženičkoj klupi jer je reč o kadru kog je upravo Bolsonaro imenovao na poziciju glavnog tužioca. Zato se i očekuje se da će preporuke senatora ostati samo preporuke, ali ne i postati optužnica.

“Sve smo radili kako treba”

Očekivano, Bolsonaro ne vidi svoju grešku u načinu na koji je Brazil reagovao na koronu, iako je broj smrtnih slučajeva u toj zemlji premašio 606.000, što je drugi najveći broj preminulih u svetu posle SAD.

Kontroverzni predsednik tokom svih šest meseci istrage tvrdio je da njegova vlada „činila pravu stvar od prvog trenutka“ pandemije, a njegovi saveznici odbacili su preporuke senatora kao “politički motivisane”.

Oglasio se i Flavio Bolsonaro, jedan od njegovih sinova koji je pomenut u izveštaju. I on tvrdi da je izveštaj “politički motivisan” i “bez ikakve pravne osnove”.

Hronologija antivakserskih stavova Žaira Bolsonara

Jair Bolsonaro Dzair Bolsonaro
Džair Bolsonaro Foto:Tanjug/AP Photo/Eraldo Peres

Iako izveštaj dolazi nekoliko meseci uoči predsedničkih izbora u Brazilu, što ne treba zanemariti, činjenica je da je Bolsonaro imao vrlo neprimerene izjave i, u najmanju ruku, čudne stavove kada je korona u pitanju.

Početak pandemije – Odbijanje da uvede mere

Možda ništa od toga ne bi bio problem da je svoje stavove zadržao za sebe i sulušao preporuke stučnjaka i lekara, međutim Bolsonaro je činio upravo suprotno.

Na početku korona krize u Brazilu predsednik je oklevao, a kasnije i odbijao da uvede mere koje su tamošnji štabovi za borbu protiv virusa predlagali. Njegove teorije bile su da je štetnije zatvoriti ekonomiju nego ljude i da se virusom može živeti.

April 2020. – “Korona je gripčić”

A šta bi Bolsonaro radio da se zarazi? Uzdao bi se u njenicu da je nekada trenirao atletiku.

„U mom konkretnom slučaju, zbog moje sportske prošlosti, ne bih trebalo da brinem da li sam zaražen virusom. Ne bih osetio ništa ili bi, u najgorem slučaju, to bilo kao gripčić ili prehlada”, izgovorio je Bolsonaro verovatno svoju najpozatiju korona izjavu.

Brazil koronavirus
Foto: EPA-EFE/Sebastiao Moreira

Istog meseca podržao je demonstrante koji su zahtevali da se ukine karantin i mere obustave rada koje su nametnuli guverneri pojedinih brazilskih država. Tvrdio je da su ograničenja u pojedinim državama u Brazilu veća šteta za ekonomiju države i živote ljudi, nego sam virus.

Jul 2020. – Bolsonarov PCR test je pozitvan

Bolsonarov stav nije promenila ni činjenica da je i sam bio zaražen koronom u julu 2020. godine. Iz njegovog kabineta tada je saopšteno da je lečen hidroksihlorikinom i azitromicinom.

Poput Donalda Trampa, Bolsonaro je nastavio da promoviše dva leka protiv malarije – hlorokin i hidroksihlorokin – kao lekove za kovid iako ih SZO ne vidi kao takve.

Novembar 2020. – “Neću se vakcinisati”

Bolsonarova vlada kasnila je sa nabavkom vakcina i uvođenjem vakcinacije, a u novembru je postalo jasno i zbog čega. Prvi čovek Brazila jasno i glasno izneo je svoje antivakserske stavove u javnost pravdajući ih kao “svoje pravo”.

Na Fejsbuku je objavio da se neće vakcinisati protiv kovida, a nošenje maski nazivao je „poslednjim tabuom koji je srušen“.

„Kažem vam: neću uzimati (bilo koju vakcinu). To je moje pravo i siguran sam da Kongres neće praviti probleme onome ko ne želi da se vakciniše“, naveo je.

Mart 2021. – “Prestanite da kukate zbog korone”

Čak i u martu ove godine, kada je Brazil uveliko imao više od 278.000 umrlih od korone i samo četiri odsto vakcinisanih, Bolsonaro nije birao reči. Brazilcima je poručio da “prestanu da kukaju”.

Foto: EPA-EFE/HARISH TYAGI

“Prestanite da kukate… Koliko ćete još sedeti kod kuće, a sve ostalo će biti zatvoreno? Niko to više ne može da podnese”, rekao je.

Iako se tada zarazniji brazilski soj uveliko pojavio, prvi čovek te zemlje i dalje je tvrdoglavo branio stav da lokdaun ili zaključavanje nisu rešenje, jer kako je tvrdio to je „politika koja nije funkcionisala nigde svetu“.

Jul 2021. – Antivakserski snimci na Jutjubu

Nekoliko video snimaka koji su postavljeni na zvaničnom kanalu Žaira Bolsonara uklonjeni su sa platforme Jutjub, jer su u njima širene dezinformacije o koronavirusu, saopštila je ta kompanija.

Prema pisanju lista „O Globo“, jedan snimak prikazuje Eduarda Pazuelja, bivšeg ministra zdravlja, koji upoređuje koronavirus sa sidom.

„Post-HIV pandemija, HIV nastavlja da postoji. I dalje postoje oni koji su zaraženi, većina je lečena i život ide dalje“, rekao je on.

Oktobar 2021. – “Dosadna pitanja o koroni”

Nekoliko meseci kasnije, u oktobru, kada je broj mrtvih dostigao dramatčnu brojku od 600.000, Bolsonaro je besneo na novinare jer mu “dosađuju sa pitanjima o tome”.

BONUS VIDEO Kako doći do PCR testa u Gruziji

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar