Da li je Bin Laden naredio Al Kaidi da ne ubije Bajdena 2010. godine

Svet 21. avg. 202115:33
Podeli:
Džo Bajden Joe Biden
Džo Bajden Foto: EPA-EFE/SHAWN THEW/ZHANG LING / XINHUA/

Nekadašnji lider terorističke organizacije Al Kaida, Osama bin Laden, navodno je zabranio svojim sledbenicima da ubiju Džozefa Bajdena u vreme dok je bio potpredsednik SAD, jer ga je smatrao nekompetentnim za posao i verovao je da će "odvesti SAD u krizu", ukoliko džihadisti uspeju da ubiju bivšeg šefa Bele kuće Baraka Obamu.

PROČITAJTE JOŠ:

Kako je preneo „Dejli mejl“, Bin Laden je navodno dao ovo naređenje 2010. godine, a otkriveno je u pismu među dokumentima u pakistanskom skloništu, gde su ga ubile američke specijalne snage 2011. godine.

Dokument je objavljen 2012. godine, ali je sada ponovo u centru pažnje i dobio je na značaju nakon haotičnog povlačenja SAD iz Avganistana, usled čega su talibani preuzeli vlast, dodaje britanski list.

Bin Laden je napisao na 48 stranica poruku pomoćniku identifikovanom kao „brat Šajk Mahmud“, kome je pravo ime Atijah Abd al-Rahman.

Osama Bin Laden Foto:EPA/STR

Na stranici 36, Osama je izrazio želju da formira dva tima ubica – jedan u Pakistanu, drugi u Avganistanu – čiji bi cilj bio da napadnu Baraka Obamu, ili bivšeg dirketora CIA Dejvida Petreusa, ukoliko uđu u jednu od ove dve zemlje.

Objašnjavajući zašto želi da napadne Obamu, Bin Laden je rekao da je „Obama šef nevernika i njegovim ubistvom bi Bajden automatski postao predsednik. Ali, Bajden je totalno nespreman za tu funkciju, odvešće SAD u krizu“.

„Što se Petreusa tiče, njegovo ubistvo bi promenilo ishod rata“, napisao je navodno Bin Laden.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar