Da li će Severna Koreja dobiti prvu diktatorku

Svet 26. jun. 202123:17
Podeli:
Foto: EPA-EFE/JORGE SILVA / POOL

Lider Severne Koreje Kim Džong Un retko je bio u medijima poslednjih nekoliko meseci. Njegovih nekoliko izjava i javnih pojavljivanja nisu privukli ni upola pažnje koliko samo jedna reakcija njegove mlađe sestre Kim Jo Džong, u medijima često nazivane njegovom naslednicom ili novom diktatorkom najizolovanije zemlje sveta.

PROČITAJTE JOŠ:

Kim Jo Džong, poznat po eksplozivnim izjavama, pre nekoliko dana ponovo se oglasila i uputila još jednu oštru poruku SAD.

Naime, u odgovoru američkom savetniku za nacionalnu bezbednost Džejku Salivenu koji je komentarisao nedavni govor Kim Džong Una ocenivši da predstavlja „zanimljiv signal“ iz Pjongjanga, rekla da „se čini da način na koji Vašington tumači signale iz Pjongjanga, može Amerikancima da donese veliko razočaranje“.

„Čini se da SAD možda tumače situaciju na način kako bi obezbedili opravdanje za sebe. Očekivanja, koje su izabrali da grade na pogrešnom putu, vode ih ka većem razočaranju“, rekla je.

Ko je Kim Jo Džong, jedna od retkih žena u Severnoj Koreji koja ima tu moć da javno istupa na ovakav način?

 

Kim Jo Džong je najmlađe dete Kim Džong Ila i njegove druge supruge Ko Jong Hui. Njihov otac, Kim Džong il, navodno je imao vrlo visoko mišljenje o svojoj ćerki i veoma je cenio njeno interesovanje za politiku, koje je ispoljila vrlo rano.

Amerikanci smatraju da je rođena 26. septembra 1989. godine, dok južnokorejski izvori smatraju da je rođena 26. septembra 1987. godine.

Poznato je da je rođena Pjongjangu i da je provela veći deo svog života u rezidenciji svoje majke, odrastajući sa braćom i sestrama. Između 1996. i 2000. godine studirala je sa starijom braćom u Bernu u Švajcarskoj, a predstavljala se pod imenom Pak Mi Hiang. Za to vreme je razvila blizak odnos sa bratom Kim Džong Unom. Po povratku u Pjongjang diplomirala je računarstvo na Univerzitetu Kim Il Sung.

Karijera

Godine 2007. godine imenovana je za mlađi kadar u vladajućoj Radničkoj partiji Koreje. Godine 2009. i 2010. je bila aktivna u uspostavljanju očeve kampanje nasleđivanja, takođe je radila u Nacionalnoj komisiji za odbranu i u ličnom sekretarijatu svog oca. Počev od marta 2009. godine, pridružila se grupi bliskih saradnika i članova porodice koji su se pojavljivali uz njenog oca na javnim nastupima.

Kim je dobila veliki publicitet tokom sahrane svog oca u decembru 2011. godine. Pojavila se sa bratom i vodećim grupama visokih partijskih zvaničnika. Početkom 2012. godine, navodno je dobila mesto u Nacionalnoj komisiji za odbranu kao menadžer putovanja za svog brata, sređujući enterijere, raspored, logističke potrebe i bezbednosne aranžmane.

Javno priznanje

Kimova sestra se prvi put pominje u medijima 2014. godine, kada je pratila svog brata na glasanju za Vrhovnu narodnu skupštinu. Imenovana je za „visokog zvaničnika“ Centralnog komiteta. U oktobru 2014. godine je objavljeno da je preuzela dužnosti svog brata dok je on bio na lečenju. Sledećeg meseca je imenovana za prvog zamenika direktora Odeljenja za propagandu i agitaciju stranke.

Kim je bila odgovorna za pomaganje i učvršćivanje moći Kim Džong Una. Takođe je na mestu potpredsednice vlade, ali njen portfelj nije poznat. Ona redovno prati Kim Džong Una na njegovim putovanjima.

Razgovori unutar Kuće Mira u aprilu 2018. godine

Mediji o njoj pišu kao o „pokretačkoj snazi razvoja kulta“ ličnosti svog brata, po uzoru na njihovog dedu Kim Il Sunga. Jedan čovek koji je bio diplomata u Severnoj Koreji pa je uspeo da pobegne, rekao je 2017. godine da je Kimova sestra ogranizovala sve javne događaje u Severnoj Koreji.

Ona je podstakla brata da predstavi sliku „čoveka iz naroda“, na primer vožnjama po sajmovima i njegovim prijateljstvom sa zvezdom košarke Denisom Rodmanom.

U januaru 2017. godine je stavljena na spisak Stejt Departmenta kao jedna od odgovornih za kršenje ljudskih prava u Severnoj Koreji.

Specijalni izaslanik Kim Džong Una

Kim Jo Džong prisustvovala je 9. februara 2018. godine ceremoniji otvaranja Zimskih olimpijskih igara u Pjongčangu u Južnoj Koreji. To je bilo prvi put od Korejskog rata da je član vladajuće dinastije Kim posetio Južnu Koreju.

Tada se sastala i se sa južnokorejskim predsednikom Mun Džae Inom kome je predala Kimovo pismo.

Pratila je svog brata na samitu Severne Koreje i SAD u Singapuru 2018. godine, kao i na samitu Severne Koreje i SAD u Hanoju 2019. godine.

Kim je izabrana za Vrhovnu narodnu skupštinu tokom izbora u Koreji 2019. godine. U aprilu iste godine je sklonjena iz Politbiroa, a onda je vraćena na tu funkciju u aprilu 2020. godine.

Internet pažnja

U aprilu 2020. godine, pojavile su se glasine o lošem zdravlju Kim Džong Una, pa se pažnja okrenula na njegovu sestru, kao mogućeg naslednika vladinog rukovodstva u Severnoj Koreji.

Tokom tog perioda stekla je značajnu pažnju na društvenim mrežama. Slično se dogodilo u avgustu iste godine kada se spekulisalo da je Kim Džong Un u komi.

Privatni život

Krajem 2014. godine se navodno udala za Čoe Songa, drugog sina vladinog zvaničnika Čoe Riong Haea. Jo Džong se navodno porodila 2015. godine, a tokom olimpijskih igara 2018. godine je navodno otkrila da je opet trudna.

Oštre reči protiv SAD

U martu ove godine sestra severnokorejskog lidera Kim Džong Una uputila je „savet“ SAD, koji je i prvo zvanično reagovanje Pjongjanga od izbora Džozefa Bajdena za američkog predsedika.

Kim Jo Džong je rekla da ima savet za novu administraciju SAD koja „pokušava da širi miris baruta“ u Severnoj Koreji.

 

„Bilo bi dobro da ne činite ništa što će vam remetiti san ako želite da budete mirni u naredne četiri godine, koliko traje mandat američkog predsednika“, rekla je Kim Jo Džong za severnokorejski list Rodong sinmun.

Iako sestra Kim Džong Una nije imenovala Džozefa Bajdena, agencija Frans pres navodi da je poruka prvo zvanično reagovanje Severne Koreje na novu američku administraciju.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar