Cvijanović: Evropska unija nije pokazala fleksibilnost

Svet 02. jul 202215:24
Podeli:
Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da prostor zapadnog Balkana pripada Evropskoj uniji i da treba da bude u nju integrisan, te da nije dovoljno samo optuživati jedne, a ne prihvatiti činjenicu da EU nije pokazala fleksibilnost i da je opteretila taj proces traženjem nemogućeg.

Cvijanović je, na pitanje Srne da prokomentariše izjavu nemačke ministarke spoljnih poslova Analene Berbok da se odluka o statusu kandidata BiH ne donosi zbog unutrašnje političke situacije, gde se, prema njenoj oceni, „intenzivira kurs Republike Srpske na otcepljenju“, rekla da kao po nekom ustaljenom klišeu i tu vidimo mnogo netačnih teza.

Cvijanović je istakla da Republika Srpska ne radi na otcepljenju.

„Tačno je da njene institucije rade na očuvanju one autonomije i nadležnosti kojima po Ustavu raspolažu“, rekla je Cvijanović.

Prema njenom mišljenju, priča o separatistima je izmišljena da bi služila kao pokriće za intervencionizam stranog faktora i izgovor za delovanje stranaca umesto domaćih institucija, a u ovom slučaju i kao izgovor za nedodeljivanje kandidatskog statusa BiH.

Prema rečima Cvijanović, ako uticaja Rusije i Kine ima, onda je i to rezultat rigidnog pristupa Evropske unije u prethodnih 20-30 godina i propuštenih šansi.

PROČITAJTE JOŠ:

"Nije dovoljno samo reći da postoji evropska perspektiva, a onda zalediti evropski put svake od tih zemalja zapadnog Balkana postavljanjem zahteva koji zadiru u srž nesređenih odnosa", ukazala je Cvijanović.

Navela je da se u BiH traži centralizacija i ustavna reorganizacija bez ustavnih izmena koje imaju podršku sva tri naroda i ocenila da bi bilo logičnije da je EU pomagala na jačanju unutrašnjeg poverenja umesto svrstavanja na jednu stranu i etiketiranja krivaca.

Prema oceni Cvijanović, BiH nije najtragičniji primer i da se, kako je navela, nepravedni odnos EU najjasnije vidi na primeru Severne Makedonije, koja već 17 godina u statusu kandidata čeka da dobije datum za pregovore, a ispunila je sve, čak promenila i naziv države.

Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok još jednom se izjasnila za brz napredak u pogledu pristupa država zapadnog Balkana EU.

Što se tiče Bosne i Hercegovine, Berbok je rekla da se odluka o statusu kandidata ne donosi zbog unutrašnje političke situacije, gde se, prema njenoj oceni, intenzivira kurs Republike Srpske na otcepljenju od države u celini, navodi DW.

BONUS VIDEO: Šta Dodik očekuje od Beograda

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Komentari

Vaš komentar