Crveni krst: Civili u Jermeniji ginu alarmantnom brzinom

Svet 29. okt. 202011:49
Podeli:
Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Pošto je i treće primirje praktično propalo, u sukobu oko Nagrono-Karabaha, Jeremenija i Azerbejdžan nastavili su da broje gubitke i razmenjuju međusobne optužbe.

Ministarstvo odbrane nepriznate Republike Arcah saopštilo je da je u poslednjim borbama stradao još 51 pripadnik snaga bezbednosti.

Pročitajte još:

Navodi se da se stabilna, ali napeta situacija u zoni sukoba nije mnogo promenila tokom noći.

Kako se tvrdi, rano jutros vojska Azerbejdžana nastavila je sa raketnim napadima na stambena naselja u prestonici Stepanakertu i Šušiju, kao i da je oborena jedna neprijateljska bespilotna letelica.

S druge strane, vlasti Azerbejdžana napominju da su artiljerijske jedinice jermenske armije dejstvovale po oblastima Goranboj i Tartar.

Međunarodni komitet Crvenog krsta saopštio je da je bio svedok granatiranja u urbanim sredinama s obe strane linije fronta.

Navodi se da je u granatiranju ubijen dobrovoljac iz azerbejdžanskog Društva crvenog polumeseca, a dvoje drugih povređeno.

Martin Šup, regionalni direktor MKCK-a za Evroaziju, rekao je da najnoviji razvoj stuacije na frontu pokazuje da sukob oko Nagorno-Karabaha rizikuje da izmakne kontroli, prenosi Rojters.

„Civili ginu alarmantnom brzinom“, istakao je Šup.

Najgore borbe na Južnom Kavkazu tokom skoro 30 godina pobudile su strah od šireg sukoba koji bi mogao da uvuče Rusiju i Tursku, saveznika Azerbejdžana.

Takođe predstavlja pretnju za azerbejdžanske naftovode i gasovode, kojima se ti energenti transportuju na svetska tržišta.

BONUS VIDEO

 

Komentari

Vaš komentar