Crnogorski ministar ne priznaje genocid u Srebrenici

Svet 27. mar. 202100:54
Podeli:
Vladimir Leposavić Foto: Gov.me

Crnogorski ministar pravosuđa i ljudskih i manjinskih prava Vladimir Leposavić rekao je u petak da će priznati da se u Srebrenici dogodio genocid tek kada se to nedvosmisleno utvrdi, jer je Haški tribunal koji ga je potvrdio "izgubio svoj legitimitet".

Leposavić je odgovarajući na pitanje opozicije u parlamentu Crne Gore, priznaje li da se u Srebrenici dogodio genocid, rekao da ne zna da li su zločinci u Srebrenici imali genocidnu nameru ili nisu, već da samo može verovati onome što su rekli sudije Međunarodnog suda za ratne zločine u Hagu.

Međutim, istaknuo je da je odluka Međunarodnog suda pravde, kojom je zločin u Srebrenici kvalifikovan kao genocid, utemeljena na nalazima Haškog suda koji je, prema njegovim rečima, gotovo u potpunosti izgubio svoj legitimitet kad su dokazi izvestioca Veća Europe o trgovini organima civilnih srpskih žrtava na Kosovu uništeni u tom sudu.

POGLEDAJTE JOŠ:

„Svakako neću negirati pravnu valjanost odluka međunarodnih tela, a naročito neću sporiti osećaje Bošnjaka i Muslimana“, rekao je Leposavić.

Istakao je da nije na ministru pravosuđa, kao ni bilo kojem pojedincu koji nije učestvovao u događaju, da prizna ili eventualno poriče postojanje bilo kog kaznenog dela ili ratnog zločina.

Ipak, kako je rekao, spreman je da se pokloni svim žrtvama, a naročito žrtvama Srebrenice.

Poslanik opozicione Demokratske partije socijalista Andrija Nikolić rekao je da se ministar nevešto sakrio iza formulacija kojima negira da se dogodio genocid u Srebrenici.

Reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat Fejzić rekao je da strahuje za put zemlje u EU, ako stanovnici Crne Gore ne znaju da se u Srebrenici dogodio genocid, „na temelju odluke Međunarodnog suda za ratne zločine u Hagu i ako je to stav crnogorske vlade“.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar