Crnogorski bezbednosni triler: Samoubistvo, prisluškivanje i muk

Svet 19. okt. 202115:25
Podeli:
Milivoje Katnić Foto:Savo Prelević/Vijesti.me

Luka Bulatović, visokopozicionirani operativac crnogorske Agencije za nacionalnu bezbednost (ANB), izvršio je samoubistvo prethodne nedelje. Bulatovićevo telo pronađeno je u njegovom stanu u Podgorici uz oproštajno pismo. Ono što je šokiralo javnost jeste čovek kome je pismo upućeno - specijalni državni tužilac Milivoje Katnić. Priča je postala još bizarnija kada su uređaji za prisluškivanje pronađeni u Katnićevoj kancelariji samo dan nakon Bulatovićevog samoubistva.

Uprkos činjenici da nadležne institucije veruju da je Luka Bulatović (53) izvršio samubistvo u stanu u Podgorici, tim predmetom rukovodi Specijalno državno tužilaštvo (SDT), na čijem je čelu upravo Katnić.

POGLEDAJTE JOŠ:

„Postoji osnovana sumnja da je počinjeno delo iz naše nadležnosti“, rekao je Vijestima sagovornik iz pomenutnom tužilaštva.

Bulatović je u februaru dao iskaz u SDT-u u svojstvu građanina zbog nezakonitog praćenja i prisluškivanja političara i novinara. On je nakon promene rukovodstva ANB-a smenjen, a protiv tadašnjeg predvodnika agencije Dejana Peruničića podignuta je optužnica.

Dok region nagađa šta tačno piše u pismu koje je Bulatović ostavio za Milivoja Katnića, nova afera potresla je bezbednosni sektor Crne Gore. Naime, uređaj za prisluškivanje pronađen je u Katnićevoj kancelariji, otkriveno je pretresom SDT-a. Veruje se da je uređaj tamo postavljem u vreme kada je Dejan Peruničić predvodio tajnu službu Crne Gore.

Informacije o samom uređaju nisu dospele u javnost, što je mnoga pitanja ostavilo bez odgovora. Glavno među njima je – ko prisluškuje Katnića i iz kog razloga?

Foto:Savo Prelević/Vjesti.me

Teorija zavere i Katnićev odgovor

General u penziji Blagoje Grahovac smatra da je Katnić prisluškivan da bi se proverilo da li je veran Demokratskoj partiji socijalista (DPS).

”Tužilac bi trebalo da bude poslednji pod sumnjom da ga neko prisluškuje, a ovde je očigledno da ga prethodna vlast prisluškuje samo da otkriju da li je dovoljno disciplinovan i poslušan u služenju bivšoj vlasti”, rekao je Grahovac za “Vijesti”.

Od Katnića se, kako ističe Grahovac, ne može očekivati reakcija u ovom slučaju.

„Od njega se ne može ništa očekivati, on je sebe stavio u funkciju da služi prethodnoj vlasti i poznavajući strukturu njegove ličnosti – on će to da radi do kraja, po cenu života”, kazao je on.

Milivoje Katnić (desno) Foto: Savo PRELEVIC / AFP / Profimedia

Sa druge strane, Katnić kaže da Grahovac i njegove izjave ne zaslužuju pažnju javnosti. Prisluškivanje je za njega, kako kaže, beznačajno, jer nastavlja da zakonito obavlja svoj posao.

„Nezavisno od toga, želim da poručim da me kao specijalnog tužioca mogu prislušukivati i oni pre i oni posle, ali da je to za mene bez značaja, jer kao Glavni specijalni tužilac postupam zakonito“, navodi se u Katnićevom reagovanju.

Aktuelni šef bezbednosne službe Dejan Vukšić nije želeo da komentariše slučajeve samoubistva i prisluškivanja, a osim samog Katnića, niko od političkih i bezbednosnih zvaničnika Crne Gore se nije oglašavao.

BONUS VIDEO Špijunska afera potresa svet

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar