Građani Crne Gore: Tražimo zabranu lova u narednih 5 godina

Svet 20. feb. 202110:28 > 12:34
Podeli:
Foto:TANJUG/ MUP RS PU KRAGUJEVAC

Policija u Beranama zadržala je juče u pritvoru dve osobe koje se sumnjiče da su pre dva dana na teritoriji te opštine usmrtile medveda.

Pročitajte još:

Taj slučaj otvorio je još jednom pitanje stanja u oblasti lova, pa je od Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede više od 60 nevladinih organizacija juče zatražilo da u narednih pet godina u potpunosti zabrani lov u Crnoj Gori.

“Alarmanto stanje u oblasti lovstva, kao i široko rasprostanjene krivolovne radnje koje uzimaju maha čak i kada su u pitanju nelovne, zaštićene vrste, zahteva hitno uvođenje moratorijuma na lov u periodu od najmanje pet godina”, navodi se u zahtevu koji je upućen resoru na čijem je čelu Aleksandar Stijović.

Foto:Shutterstock

Beranska policija uhapsila je juče Milosava Čukića (30) i Dragutina Golubovića (36) za koja se sumnja da su dan ranije usmrtili medveda. Iz policije su saopštili da je, u cilju rasvetljavanja krivičnog dela kvalifikovanog kao ubijanje i mučenje životinja i razaranje njihovog staništa, u službene prostorije dovedeno šest lica.

U zajedničkom zahtevu koji su za uvođenje moratorijuma na lov juče ministru Aleksandru Stijoviću uputili iz preko 60 nevladinih organizacija, podsećaju da Krivični zakonik propisuje čitav niz krivičnih dela koji imaju za cilj da zaštite divlju faunu u Crnoj Gori, kao prirodno bogatstvo i kao integralni dio životne sredine.

Foto:printscreen/[email protected]

“Međutim, brojni slučajevi ubijanja divljih životinja na način koji zakon prepoznaje kao krivično delo, pokazuju da se krivolovci već odavno ne boje da pucaju u sve što im se nađe na putu i da je praksa nedozvoljenog lova na zaštićene vrste već duži period prisutna u Crnoj Gori. Nezavisna studija, izrađena 2010. godine u sklopu projekta zaštite Jadranskog migratornog puta, koja je uporedila lovnu praksu u zemljama Balkana, od Slovenije do Albanije, pokazala je jako loše stanje u Crnoj Gori sa prosečnom ocenom od 1,55 (od mogućih 5 bodova). Apsolutno negativnu ocenu crnogorsko lovstvo dobilo je u pogledu kontrole lova, praćenja kvantiteta odstreljanih jedinki, dužine lovne sezone, lova za vreme stadijuma reprodukcije i migracije, uticaja na ugrožene vrste, nelegalnog lova/krivolova”, navodi se u zahtevu.

Dodaju da je slučaj ubijene mečke u Beranama, samo jedan u nizu koji potvrđuje da se u oblasti lova, do sada, potpuno zanemarivala problematika krivolova, da su inspekcijski kapaciteti nedovoljni i da ne postoji harmonizacija propisa koji uređuju oblast, te da izostaje sprovođenje kaznene politike za počionice dela protiv prirode.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar