Crna Gora: Stižu kineske vakcine, blaže mere za Uskrs

Svet 29. apr. 202117:59
Podeli:
Foto: Savo PRELEVIC / AFP / Profimedia

Zdravstvene vlasti u Crnoj Gori saopštile su da neće biti policijskog sata noć uoči Uskrsa, navodeći da će na snazi ostati ostale mere protiv širenja koronavirusa, među kojima i zabrana međugradskog saobraćaja.

„Što se tiče novih mera koje će važiti od 30. aprila do 7. maja, izdvajamo ukidanje zabrane kretanja na teritoriji cele države sa subote na nedelju. Međutim, zabrana međugradskog saobraćaja vikendom, kao i zabrana kretanja ostalim danima, od ponoći do pet ujutru, ostaju na snazi“, saopštila je ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović na konferenciji za medije.

Borovinić Bojović je rekla da će granice Crne Gore ostati otvorene za državljane Srbije, Hrvatske, Severne Makedonije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Albanije, Rusije, Belorusije i Ukrajine, dok će ostali ulaziti u Crnu Goru uz negativan PCR test, ili pozitivan igG ili uz potvrdu o vakcinaciji.

“Kao rezultat moje posete Mađarskoj postignut je važan dogovor na osnovu kojeg je omogućeno da naši državljani, po pravilu reciprociteta sa državljanima Mađarske mogu slobodno da putuju između ove dve države uz potvrdu o vakcinaciji koja će biti validna bez obzira kojom vakcinom su vakcinisani”, rekla je i dodala da će, za razliku od ranije, Mađarska priznavati testove koje državljani dve države urade u Crnoj Gori.

Ministarka zdravlja saopštila je i da će nešto više od 200.000 doza kineskih Sinofarm vakcina u Crnu Goru stići 1. maja i da se očekuje dolazak ruskih vakcina Sputnjik V, dok bi se prva isporuka Fajzerove vakcine očekuje tokom maja.

Ona je rekla da bi masovna vakcinacija trebalo da počne 4. maja na 140 punktova u zemlji, te da očekuje dobar odziv, kao i masovno prijavljivanje zaposlenih u turizmu.

Do sada je, prema podacima sa internet stranice covidodgovor,me , obe doze vakcine primilo oko 60.000 osoba, dok se za vakcinaciju prijavilo ukupno 94.103 osobe.

Crnogorska NVO Centar za afirmaciju i razvoj mladih juče je objavila rezultate istraživanja na uzorku od 1000 osoba uzrasta od 15 do 30 godina, koje je pokazalo da čak 44 odsto mladih u Crnoj Gori ne želi da se vakciniše protiv koronavirusa, dok se 75 odsto ispitanih nije prijavilo za vakcinaciju.

Trenutno je od koronavirusa u zemlji 2.411 osoba inficirano Kovidom 19, od kojih se 315 nalaze na bolničkom lečenju.

U Crnoj Gori je od početka epidemije sredinom marta prošle godine od koronavirusa obolelo 97.080 osoba, od kojih je preminulo 1.485.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar