Crna Gora: Protest zbog skrnavljenja groba Arsenija Plamenca

Svet 08. nov. 202018:20
Podeli:
Foto: Printscreen/YouTube/Aleksandra Obradović

Meštani Brčela u Crmnici protestovali su zbog skrnavljenja grobnice mitropolita Arsenija Plamenca u manastiru, tvrdeći da je Srpska pravoslavna crkva preko sveštenika Jovana Plamenca neovlašćeno i protivzakonito prekopala grob mitropolita kanonski nepriznate Crnogorske pravoslavne crkve. Skrnavljenje groba najoštrije je osudio  i mandatar za sastav nove crnogorske vlade Zdravko Krivokapić, i poručio da treba procesuirati odgovorne.

U Brčelima (Crmnica) je juče oskrnavljena je i oštećena grobnica mitropolita Arsenija Plamenca. Gornji manastir u Brčelima je pod kontrolom Srpske pravoslavne crkve – Mitropolije crnogorsko-primorske.

U međuvremenu, sveštenik Jovan Plamenac dao je izjavu barskoj policiji u svojstvu građanina.

Tokom protesta, koji je završen oko 16 časova, predsednik Udruženja Crmničana Jovan Lekić rekao je da su se ljudi okupili da kao Crmničani i Crnogorci izraze protest zbog „vandalskog, antihrišćanskog i anticivilizacijskog čina“.

„Voleo bih da verujem da je ovo izolovan slučaj, međutim istorija nas uči da nije tako“, rekao je Lekić.

Vikarni episkom u Mitropoliji crnogorsko-primorskoj Metodije izjavio je da je na grobno mesto, gde se pretpostavlja da počiva mitropolit Arsenije Plamenac, trebalo staviti krst i natpis i da je ploča podignuta zbog utvrđivanja da li je još neko tu sahranjen.

On je poručio da sestre, sveštenstvo i MCP decenijama brinu i paze na manastir i da se sve radi radi unapređenja, a ne skrnavljenja svetinje.

Skrnavljenje groba mitropolita Arsrenija Plamenca najoštrije je osudio  i mandatar za sastav nove crnogorske vlade Zdravko Krivokapić, i poručio da treba procesuirati odgovorne.

Krivokapić je rekao za Antenu M da je skrnavljanje bilo kog objekta, a posebno sakralnog u Crnoj Gori, poput napada na neku svetinju.

Dodao je i da zaštita sakralnih objekata mora u Crnoj Gori biti generalni stav.

„Ja nemam nikakvu moć ili vlast da bih, u ovom trenutku, bilo što radio, ali mislim da sve treba jasno procesuirati. Sve što je neko grešio, mora da bude procesuirano u skladu sa zakonom, bez obzira ko je on. Mi moramo da krenemo jednom drugom pričom, da je zakon iznad svakog čoveka i svakog pojedinca bez obzira kako se on zove i ko je on“, rekao je Krivokapić za Antenu M.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar