Markovićev „majbah“ i vila Svetozara Marovića idu na međunarodni tender

Svet 28. jul. 202113:20 > 13:33
Podeli:
Mercedes Maybach S 650
Mercedes Maybach S 650 Foto: Gene Blevins / Zuma Press / Profimedia

Tokom javnog poziva za prodaju vozila koji je pripadao bivšem premijeru, kako nezvanično saznaju crnogorske Vijesti.me od Ministarstva finansija, bilo je zaintresovnanih kupaca, ali njihovo interesovanje, doduše, nije bilo veće od 456.933 hiljada evra, kolika je bila početna cena vozila.

Pročitajte još:

Mercedes “majbah S 650”, koje je koristio bivši premijer Duško Marković, prošle nedelje na javnom nadmetanju koje je organizovalo Ministarstvo finansija i socijalne zaštite nije prodato zato što je interesovanje potencijalnih kupaca bilo ispod očekivane cene, saznaju “Vijesti”.

Namera je, prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, da se najverovatnije raspiše tender na međunarodnom nivou kako bi se obezbedio duži rok za prijavljivanje potencijalnih kupaca i da se istovremeno oglasi nepokretna imovina u Budvi, odnosno, vila koja je oduzeta od porodice nekadašnjeg funkcionera DPS-a Svetozara Marovića.

Početna cena za javno nadmetanje iznosila je 456.933 hiljade evra na osnovu izveštaja o proceni tržišne vrednosti koji je krajem marta ove godine uradila ovlašćena agencija za procenu tržišne vrednosti imovine. Poziv za javno nadmetanje je objavljen 26. jula.

Iz Ministarstva finansija je “Vijestima” nezvanično rečeno da im je na osnovu dosadašnjih informacija nakon objavljenog poziva za javno nadmetanje potvrđeno da postoji zainteresovanost za kupovinu ovog vozila, ali je to interesovanje bilo ispod očekivane cene.

”Pošto je cilj da se dostigne maksimalna cena jer će taj novac biti usmeren na socijalno ugrožene, odnosno da je bio jasan stav da je najvažnije da se procedura završi uspešno za državni budžet, ne iznenađuje to što sada nije bilo zvanično dostavljenih prijava, iako je bilo interesovanja tokom ovog procesa“”, kazali su u ministarstvu.

Ministarstvo, odnosno nadležna komisija će, pravovremeno doneti dalje odluke u vezi sa prodajom tog automobila, kao i nepokretne imovine u Budvi, odnosno vile, jer se razmatra i opcija da se proces zaokruži objedinjenim tenderom.

”O svemu će javnost biti obaveštena blagovremeno. To je posebno važno sa aspekta za privlačenje većeg broja potencijalnih kupaca i uspešnog završetka celokupne procedure, uz internacionalnu promociju”, rečeno je nezvanično u ministarstvu.

Vlada je sredinom februara usvojila predlog za davanje saglasnosti za prodaju dva “majbaha”, od kojih je drugi i dalje kod predsednika države Mila Đukanovića.

Dva “majbaha” je krajem 2017. i početkom 2018. kupila Agencija za nacionalnu bezbednost za 1,2 miliona evra.

Ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić ranije je rekao da predsednik Milo Đukanović nije ispoštovao zaključak Vlade, kojim je određena prodaja “majbaha” i da je odbio zahtev koji mu je uputio ANB za povraćaj vozila kako bi se sproveo postupak prodaje. Zbog toga se, kako je kazao, procena vrijednosti vozila ne može izvršiti.

Iz kabineta Đukanovića je tada odgovoreno da je blagovremeno odgovoreno na dopise ANB-a, tražeći da ta institucija donese procenu predsednikove bezbednosti i da za procenu preuzme odgovornost što je, kako je navedeno, uobičajena praksa u svakoj normalnoj zemlji.

Vlada je dala krajem juna saglasnost Ministarstvu finansija da proda vilu Đorđine Marović, koju je država ranije zaplijenila od supruge pobeglog i po sopstvenom priznanju šefa budvanske kriminalne grupe Svetozara Marovića.

Kuća supruge bivšeg visokog funkcionera DPS-a i nekadašnjeg predsednika državne zajednice Srbije i Crne Gore definitivno je oduzeta krajem maja 2019.

”Vijesti” od prethodne Vlade Duška Markovića, ali ni od Uprave za imovinu, duže od godinu nisu mogle dobiti odgovor šta će uraditi sa luksuznom nekretninom u budvanskom naselju Babin Do.

Država se zvanično krajem maja 2019. godine, uknjižila u katastarsku evidenciju Uprave za nekretnine kao vlasnik vile.

To je učinjeno nakon pravosnažnosti presude podgoričkog Višeg suda, kojom je supruzi nekada visokog funkcionera DPS-a imovina oduzeta zbog toga što je stečena kriminalom.

Tu presudu potvrdio je i Apelacioni sud.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar