Crna Gora predstavila plan vakcinacije, ali…

Svet 15. jan. 202115:19
Podeli:

Vlada Crne Gore predstavila je Nacionalnu strategiju za imunizaciju protiv SARS–CoV-2, a, kako je saopšteno, vakcinacija će biti dobrovoljna.

Pročitajte još:

Crna Gora ima dogovore sa svim proizvođačima i svim zemljama koje nude vakcinu protiv koronavirusa, a prve vakcine se mogu očekivati krajem januara ili početkom februara, i cilj je da svima bude dostupna, saopšteno je danas na konferenciji za novinare.

Na pitanje koliko je Crna Gora bliže vakcini, odnosno da li će stići krajem januara ili početkom februara, kako je ranije najavljeno, ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović je rekla da su pregovori svakodnevni i da zahtevaju i više puta organizovane sastanke sa pojedinačnim proizvodjačima i zemljama.

„Nadamo se da ako nastavimo ovim tempom da će početi proces vakcinacije krajem januara, početkom februara“, rekla je Borovinić Bojović i dodala da sada ne bi o konkretnom datumu zbog komplikovanih procedura pregovora.

Ministarka zdravlja zamolila je građane da budu strpljivi. „Pregovori koje mi sada vodimo, sve zemlje u regionu vodile su u junu i julu, što znači da bi u redovnim dogovorima za ovakve ugovore trebalo četiri do šest meseci. Ponašamo se veoma odgovorno i principijelno i u ubrzanim smo procesima dogovora“, tvrdi Borovinić Bojović.

Iz sveta i regiona čitajte:

Šefica Kancelarije Svetske zdravstvene organizacije u Crnoj Gori Mina Brajović rekla je da strategija ima jedan cilj – nesmetano i jednako dostupna vakcina za sve u Crnoj Gori.

„Prioritetne grupe su zdravstveni radnici, heroji u belom, koji su svih meseci pandemije stajali na prvoj liniji odbrane. Pored njih, prioritetne grupe su i starije osobe i hronični bolesnici“, precizirala je Brajović.

Epidemiolog Dragan Laušević je, odgovarajući na pitanje koliko je Crna Gora opremljena za prijem vakcina, rekao da nema nikakvog razloga za brigu. „Crna Gora sada ima kapacitete da primi hitne isporuke. Na tri mesta imamo mogućnost da držimo vakcine na niskim temperaturama, a to se odnosi samo na Fajzerovu vakcinu“, naveo je on.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar