Crna Gora: Niko neće u Ministarstvo sporta, ni u finansije

Svet 15. okt. 202013:44 > 13:45
Podeli:
Foto: Savo Prelević/Vijesti.me

Sve političke partije iz nove većine dostavile su mandataru za sastav Vlade Crne Gore Zdravku Krivokapiću predloge za neka od 18 ministarstva, za koja smatraju da imaju adekvatan kadar za rukovođenje tim resorom u novoj vladi, piše podgorički Dan.

Prema informacijama Dana, ima dosta preklapanja oko želja za istim resorima među partijama, što znači da će mandatar Krivokapić morati da donese konačnu odluku, prenosi Mina.

Pročitajte još:

Navodi se da je najviše zahteva za mesto potpredsednika Vlade, Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja, Ministarstvo prosvete, Ministarstvo unutrašnjih poslova i Ministarstvo spoljnih poslova. Za nekoliko resora nijedna partija nije zainteresovana, kao što su Ministarstvo sporta, Ministarstvo za ljudska i manjinska prava, Ministarstvo finansija.

Ranije je postojao dogovor sa mandatarom da se za resor Ministarstva ekonomije i Ministarstva finansija pobrine on lično, odnosno da na te funkcije imenuje eksperte.

Kako saznaje Dan, Demokratski front je u dopisu Krivokapiću naveo da traži mesto potpredsednika Vlade i da imaju kadar za čelne funkcije u MUP, MSP, Ministarstvu saobraćaja i pomorstva, Ministarstvu ekonomije, Ministarstvu održivog razvoja i turizma, Ministarstvu zdravlja, Ministarstvu prosvete, Ministarstvu kulture i Ministarstvu javne uprave ili Ministarstvu poljoprivrede i ruralnog razvoja, s tim što bi funkciju potpredsednika ujedno obavljao jedan od deset ministara iz redova DF.

Zdravko Krivokapic
Zdravko Krivokapić Foto:EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

U predlogu Demokratske Crne Gore navodi se da imaju kadar za čelne funkcije u Ministarstvu održivog razvoja i turizma, Ministarstvu poljoprivrede, Ministarstvu kulture, MSP, Ministarstvu pravde, Ministarstvu prosvete, Ministarstvu rada i socijalnog staranja, a traže i jednu poziciju potpredsednika Vlade, koji bi ujedno bio i ministar.

Iz Socijalističke narodne partije su, takođe, predložili da bi njihovi članovi mogli pokrivati jedno mesto potpredsednika Vlade i četiri ministarstva i to poljoprivrede i ruralnog razvoja, rada i socijalnog staranja, Ministarstvo saobraćaja, kao i Ministarstvo prosvete.

Kako Pokret za promjene sa mandatarom pregovara posebno, oni su tražili poziciju u bezbednosnom sektoru, tačnije Ministarstvu odbrane, uz koju bi išla i pozicija potredsednika vlade, Ministarstvo prosvete, Ministarstvo nauke i Ministarstvo održivog razvoja i turizma, jer za to smatraju da imaju najbolji kadar.

Naglasili su i da su to zahtevi samo što se tiče Vlade i da će pozicije tražiti i na nivou državnih sekretara i direktora direktorata.

Iz Građanskog pokreta URA su se još ranije izjasnili da imaju kadar koji bi pokrio poziciju ministra odbrane i ministra unutrašnjih poslova, a među njihovim zahevima su još i ministarstva zdravlja, pravde i poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Foto:TANJUG/ INSTAGRAM URA

Navodi se da je i URA tražila mesto potpredsednika Vlade.

Lider Građanskog pokreta URA Dritan Abazović rekao je u Jutarnjem programu Televizije Crne Gore da veruje da će u narednih mesec dana biti formirana nova Vlada i najavio je da će u Vladi biti i neka imena koja su manje poznata javnosti, a koji su karijere gradili u priznatim svetskim institucijama.

Abazović je dodao da očekuje pozitivan ishod razgovora mandatara sa predstavnicima manjinskih partija.

BONUS VIDEO:

 

Komentari

Vaš komentar