Crna Gora na crnoj listi EU: Otkazani polasci megakruzera

Svet 17. jun. 202112:05 > 13:36
Podeli:
MSC Splendida
Foto: EPA/YONHAP

Megakruzer “MSC Splendida“, prvi veliki brod na kružnim turističkim putovanjima koji je na komercijalnoj plovidbi trebalo da poseti Crnu Goru nakon pauze od 15 meseci u kruzing industriji uzrokovane pandemijom koronavirusa, otkazao je za danas planirano uplovljavanje u luku Kotor.

Pročitajte još:

Kako „Vijesti“ navode, “MSC Splendida“ je otkazala četiri od ukupno 15 planiranih dolazaka u Kotor za ovu nautičku sezonu.

Megakruzer od 138.000 bruto tona dugačak 333 metra, kapaciteta 4.345 putnika i 1.388 članova posade trebalo je po prvobitnom planu da u Kotor uplovljava jednom sedmično u vremenu od 17. juna do 23. septembra.

“Kompanija MSC Cruises, nažalost, otkazala je prva četiri planirana dolaska svog broda ‘MSC Splendida’ u luku Kotor. I pored velikog truda gradonačelnika Kotora Vladimira Jokića i Snežane Jonice iz AD Luka Kotor i više pregovora sa kompanijom, MSC Cruises je ipak morao otkazati prva četiri dolaska tog broda jer se Crna Gora još nalazi na crnoj listi EU kada je rizik od koronaviriusa u pitanju. To znači da bi svaki brod koji bi došao u Kotor, nakon toga, kada se tiče neke od sljedećih luka u zemljama EU, morao da sa svim putnicima, ide u karantin. To kompaniji nikako ne odgovara i nadamo se da će se ova situacija ubrzo promeniti, ako ništa drugo zbog znatno povoljnije epidemiološke situacije u Crnoj Gori i velikog broja vakcinisnaih naših građana“, kazao je “Vijestima““ Mihailo Vukić iz kompanije “Allegra“ iz Bara koja je lučki agenti kompanije MSC Cruises u Crnoj Gori.

 

On je dodao da u MSC Cruisesu “jedva čekaju“ da se restrikcije EU prema putovanjima u Crnoj Gori ukinu i da njihovi brodovi što pre počnu ponovo da dolaze u Kotor jer je Boka jedna od najatraktivnijih destinacija za putnike kruzera.

Prvi brod krenuo iz Trsta

“MSC Splendida“ je pre tri dana isplovila na svoje prvo postepidemijsko krstarenje iz Trsta. Taj brod će ovog leta sa putnicima iz prvenstveno država EU krstariti po Jadranu i Jonskom moru, tičući luke Trst, Ankona i Bari u Italiji, Dubrovnik u Hrvatskoj, ostrvo Krf u Grčkoj, a umesto Kotora koji je takođe bio uvršten u planirani itinerer, za sada je u kruzing liniju “MSC Splendide“ “upala“ hrvatska luka Split.

U luku Kotor juče je uplovio prvi kruzer koji u nju uopšte dolazi nakon prošle godine sredinom marta, zbog pandemije uvedene generalne zabrane dolazaka putničkih brodova na kružnim turističkim putovanjima u Crnu Goru – mali kruzer “La Belle del Adriatoque“.

Brod dužine 110 metara koji vije belgijsku zastavu, dovezao je 157 putnika koji su se tokom kraćeg zadržavanja u Kotoru, strogo pridržavali posebnog bezbednosnog protokola koji je Luka Kotor izradila za prijem i opsluživanje kruzera i njihovih putnika u aktuelnim epidemiološkim uslovima.

U luci Zelenika od prekjuče je i potpuno novi, tzv. ekspedicijski kruzer “Ultramarine“ kompanije “Quark Expeditions“ koji vije zastavu Maršalskih ostrva. Na njemu, međutim, nema putnika jer taj brod još i nije stavljen u komercijalnu upotrebu.

Ovaj 128 metara dugi brod nedavno je izgrađen u Hrvatskoj po posebnom projektu jer je reč o plovilu sposobnom da u polarne i druge daleke i teško pristupačne predele sveta, u punom komforu odveze 199 putnika na tzv. ekspedicijska, avanturistička krstarenja. Kako nezvanično saznaju „VIjesti“, “Ultramarine“ koji je u Zeleniku stigao iz Italije i trenutno čeka mehaničare koji treba da otklone manji kvar na jednom od njegova dva motora, trebalo bi da u marini Porto Montenegro tankuje gorivo i nakon toga napusti Crnu Goru.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar