Reforme u Milovom DPS-u: 4 potpredsednika, etički odbor…

Svet 20. jan. 202111:24
Podeli:
Milo Đukanović, Duško Marković Foto: EPA/BORIS PEJOVIC

Nacrtom Statuta DPS-a predviđeno uvođenje četiri potpredsednika, od kojih će jedno mesto pokrivati žena. Programski ciljevi uglavnom isti, sem što je saradnja sa iseljenicima zamenjena fokusom na mlade, civilni sektor i medijsku zajednicu

Pročitajte još:

Demokratska partija socijalista (DPS) će nakon devetog vanrednog kongresa, koji je zakazan za 24. januar, najverovatnije imati četiri potpredsednika, od kojih će jedno mesto zauzimati žena, saznaju Vijesti. DPS je ranije ukinuo potpredsednička mjesta u uveo poziciju zamenika koju u dva mandata pokriva Duško Marković.

Prema saznanjima lista, Statut partije je u završnoj fazi, a uskoro će biti utvrđen u potpunosti. Na listi kandidata za članove Glavnog odbora (GO), koji se biraju na kongresu, biće veliki broj novih lica, profesionalno ostvarenih na nacionalnom i međunarodnom nivou, rekao je sagovornik.

Novim Statutom, koji bi trebalo da bude usvojen na predstojećem kongresu, predviđeno je ukidanje pozicije političkog direktora partije i uvođenje generalnog sekretara. Funkciju političkog direktora obavlja Branimir Gvozdenović. Poslovni direktor DPS-a (sada je to Branko Čavor) ostaje, s tim da su njegove nadležnosti donekle proširene.

Rukovodstvo DPS-a ubuduće će se birati neposredno, jer je novim Statutom predviđeno da predsednika partije i potpredsednike biraju članovi. Takođe, nesporedno se biraju i predsjednici lokalnih odbora.

Takva pravila važiće od narednog kongresa te partije, čiji bi datum, kako je rekao jedan od izvora lista, trebalo da bude u prelaznim i završnim odredbama novog partrijskog dokumenta. Na vanrednom kongresu, izbori su po važećem Statutu u okviru koga odbori već šalju predloge centrali. U nacrtu Stauta u koji su Vijesti imale uvid piše da je dužnost generalnog sekretara, koga imenuje Predsjedništvo, da se stara o ostvarivanju zaključaka i odluka Glavnog odbora i Predsedništva partije, da daje inicijative i predloge za efikasno ostvarivanje njihovih planova rada, koordinira radom Izvršnog odbora…

Za razliku od Statuta koji je usvojen na kongresu u novembru 2019. kojim je bilo predviđeno da kongres bira Glavni odbor, predsednika partije, zamenika predsednika partije, Statutarnu komisiju i Nadzorni odbor, nacrtom novog dokumenta su predviđene izmene.

Tako je predviđeno da kongres bira Glavni odbor, Statutarnu komisiju i Nadzorni odbor, ali i da određuje sastav i broj članova Glavnog odbora i da na predlog GO utvrđuje broj potpredsednika partije i način njihovog izbora. Kada je reč o programskim ciljevima, oni uglavnom ostaju isti, s tim da je uklonjena stavka koja se odnosila na saradnju i održavanje veza sa državljanima Crne Gore koji žive van granica. Umesto nje dodata je afirmacija politike mladih i saradnja sa civilnim sektorom i medijskom zajednicom.

Foto: EPA/BORIS PEJOVIC

Iz DPS-a je ranije saopšteno da će, u susret kongresu, posebna pažnja biti posvećena promenama u delu partijskog programa, organizacionog ustrojstva i kadrovske strukture partije.

“DPS ostaje nepokolebljivo opredeljen u odbrani nacionalnih i državnih interesa Crne Gore, jačanju njenog građanskog karaktera i multietničke demokratije, kao i njenoj daljoj evropeizaciji i sveukupnoj emancipaciji. Predstojeći kongres predstavlja priliku za utvrđivanje i usvajanje savremene političke platforme za dalja delovanja na svim nivoima”, saopšteno je ranije iz DPS-a.

Iz sveta i regiona čitajte:

Osniva se politička fondacija i uvodi Etički odbor

DPS uvodi i osnivanje političke fondacije, pa u Nacrtu Statuta piše da se ona osniva radi “kontinuiranog političkog obrazovanja članova partije, političkog savetovanja, jačanja političke kulture, kulture dijaloga i demokratskog društva”.

„Fondacija se bavi organizovanjem programa političkog obrazovanja, razvijanjem saradnje sa organizacijama civilnog društva koje se bave političkim obrazovanjem, sprovođenjem internih istraživanja, organizovanjem regionalnih i međunarodnih foruma i drugim poslovima od značaja za političko obrazovanje članova partije“, navodi se.

Novina je i formiranje etičkog odbora, koji će pratriti primjenu Kodeksa stranačke etike.

Vojnici partije na listi kandidata za Glavni odbor

Deo opštinskih odbora već je predložio svoje kandidate za GO, a većina njih sadašnjeg predsednika da i dalje vodi partiju. Iz budvanskog DPS-a koji je pretrpeo velike potrese poslednjih godina, predloženi su kadrovi koji su bili deo nasilnog preuzimanja loklane vlast prethodnog leta – Nikola Divanović, Predrag Jelušić, Snežana Kuč.

Na listi ulcinjskih kadrova DPS-a za GO su i Ljoro Nrekić, protiv koga je pokrenut izviđaj zbog sumnje da je partijski zapošljavao u Opštini Ulcinj, te Bojan Đakonović, Gano Resulbegović, Haki Mavrić.

U beranskom odboru DPS pripreme su, kako je nezvanično obašnjeno, u završnoj fazi. Mediji su spekulisali da deo “kompromitovanih kadrova” iz vrha te partije neće ostati visokopozicionirani, ali “Vijestima” iz DPS-a nijesu odgovorili na pitanja.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar