Ðukanović: Nisu se stekli uslovi za opoziv ambasadora

Svet 04. Jan. 202117:45
Share:
Milo Đukanović Foto: EPA-EFE/TOMS KALNINS

Predsednik Milo Ðukanović usprotivio se danas predlogu nove vlade i poručio da nema uslova za opoziv sedam ambasadora kako je to predloženo.

Pročitajte još:

Prema Ustavu Crne Gore ambasadore i druge diplomatske predstavnike postavlja i opoziva predsednik države, a Ðukanović kaže da ni najviši državni akt, kao ni zakon ne propisuje rokove u kojima predsednik postavlja i opoziva ambasadore i šefove drugih diplomatskih predstavništava.

U saopštenju dostavljenom Tanjugu se navodi da je ne manje važno da predsednik države postavlja i opoziva ambasadore na predlog vlade i uz mišljenje odbora Skupštine nadležnog za međunarodne odnose.

On smatra da je predlog za opoziv sedam ambasadora Crne Gore “vrlo značajno pitanje, koje je neupitno iziskivalo primenu ove odredbe Zakona o spoljnim poslovima”.

Pozivajući se na dosadašnju praksu, Ðukanović ukazuje da je poziv ambasadora, osim zbog okončanja mandata, izuzetno retka i podrazumevala je dostavljanje obrazloženog Predloga ministra spljnih poslova Kadrovskoj komisiji vlade.

Ðukanović ističe da bi za ovakvu odluku svaki ozbiljan državni organ dao obrazloženje.

Posebno, kaže, ako se uzme u obzir da se predlozi vlade za opoziv sedam ambasadora i kompletan materijal koji je dostavljen, u suštini, sastoje od jedne rečenice: „da se ambasador opozove sa dužnosti izvanrednog i opunomoćenog ambasadora Crne Gore…“, uz uredno pobrojana imena.

Predsednik je zbog toga preporučio da se u realizaciji “neupitnih politika nove većine”, koriste korektna i u političkoj i demokratskoj praksi uobičajena obrazloženja.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Your comment