Crna Gora kupuje remdesivir i čeka prvu vakcinu na tržištu

Svet 09. okt. 202019:34 > 21:08
Podeli:
Foto: EPA-EFE/SASCHA STEINBACH

Vlada Crne Gore je uz saglasnost Nacionalnog koordinacionog tijela za borbu protiv zaraznih bolesti (NKT) obezbedila sredstva za lek remdesivir, koji će se koristiti za lečenje građana Crne Gore koji su zaraženi koronavirusom, a imaju težu kliničku sliku, saopšteno je danas iz Ministarstva zdravlja. Crna Gora je potpisala sporazum i platila učešće od oko 600 hiljada evra, što će joj omogućiti da, kada bude proizvedena vakcina protiv koronavirusa, odmah dobije oko 250 hiljada doza.

“Na osnovu procene Kriznog medicinskog štaba, a u odnosu na dnevni broj COVID-19 hospitalizovanih pacijenata, posebno onih sa težom i teškom kliničkom slikom, iskazana je potreba u količini od 320 ampula Remdesivira na mesečnom nivou.Za nabavku leka na mesečnom nivou potrebno je obezbediti 110.400 evra, kazao je ministar zdravlja Kenan Hrapović

Cena remdesivira iznosi 345 evra po ampuli (bez PDV-a) i ista je za sve zemlje.

Iz Ministarstva zdravlja su naveli da s obzirom na izraženu potrebu u nabavci leka remdesivir, Zdravstvena ustanova Apoteke Crne Gore „Montefarm“ će izvršiti hitnu nabavku i uvoz leka u potrebnoj količini za mesec oktobar.

„Nabavka ovog leka u narednim mesecima će najverovatnije biti moguća isključivo preko mehanizma zajedničke nabavke iniciranog od strane Evropske komisije“, zaključuje se u saopštenju Ministarstva zdravlja.

Ministar zdravlja je nešto ranije danas objavio da je potpisao sporazum, a da je država platila učešće od oko 600 hiljada evra, što će omogućiti da ta zemlja, kada bude proizvedena vakcina protiv koronavirusa, odmah dobije oko 250 hiljada doza, po ceni od 8,84 eura.

„Shodno istraživanjima Instituta za javno zdravlje i njihovoj proceni o potrebnoj količini doza vakcina, Crna Gora je iskazala potrebu za 248.800 doza, odnosno količinom koja bi pokrila 20 posto stanovništva, s obzirom na to da su preporučene dve doze po jednoj osobi“, rekao je Hrapović.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar