Crna Gora kineskoj banci platila prvu ratu kredita za auto-put

Svet 21. jul. 202113:39
Podeli:
Crna Gora, zemljište, autoput
Foto: GOV.ME

Crna Gora je kineskoj Eksim banci (Exim) otplatila prvu ratu kredita za prioritetnu deonicu autoputa Podgorica-Mateševo od 27,79 miliona evra, saopštio je ministar finansija Milojko Spajić.

PROČITAJTE JOŠ:

On je saopštio da je rata manja za 3,9 miliona evra jer je uradjen „hedžing aranžman“ na osnovu koga je kamata smanjena sa dva odsto u dolarima na 0,88 odsto u evrima.

Zajam iz 2014. godine za prioritetnu dionicu auto-puta od Podgorice do Kolašina ugovoren je u dolarima, po kamatnoj stopi od dva odsto, a Crna Gora dug sada isplaćuje u evrima, po prosečnoj kamatnoj stopi od 0,88 odsto.

Kako je ranije saopšteno, na osnovu te finansijske operacije godišnje se po osnovu kamata štedi oko osam miliona evra, jer se rate plaćaju dva puta godišnje.

Spajić je za podgoričku agenciju Mina danas rekao da je hedžing ugovoren sa četiri banke i na 14 godina, a da na dve postoji mogućnost preispitivanja uslova.

„Dakle, hedžing je na 14 godina, koliko traje otplata kredita za prvu deonicu auto-puta, sa mogućnošću da na dve godine preispitamo uslove, kao i banke koje su deo aranžmana. Cilj nam je da za dve godine obezbedimo daleko stabilniju ekonomiju, mnogo bolji kreditni rejting zemlje i više opcija, izmedju ostalog i za još nižu kamatu od 0,88 odsto“, rekao je Spajić.

On je objasnio da je važno da dug nije ostavljen da bude izložen valutnom riziku i naglim promenama kursa dolar/evro.

Spajić je rekao da su u poslu učestvovale dve evropske banke – Sosijete ženeral (Societe Generale) iz Francuske i nemačka Dojče bank (Deutsche Bank) kao i dve američke – Meril Linč internešenel (Merrill Lynch International) i Goldman Saks internešenel (Goldman Sachs International).Na pitanje da li je Goldman Saks imao privilegovan položaj zbog toga što je Spajić nekada bio tu zaposlen, on je odgovorio da su sve banke imale jednak tretman i da nema nikakvog konflikta, niti privilegija za bilo koju od njih kao i da je ta banka dala najbolje uslove.

Spajić je, govoreći o tome da li je i koliki trošak za državu predstavljao hedžing aranžman, objasnio da nema dodatnih troškova već su oni „uključeni kroz kamatu koja reflektuje cenu izloženosti banke prema Crnoj Gori“.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar