Crna Gora ima više sveštenika nego vojnika

Svet 26. feb. 202120:08
Podeli:
Foto: Printscreen/YouTube/Ras Televizija

Protojerej Mitropolije crnogorsko-primorske Srpske pravoslavne crkve Velibor Džomić tvrdi da u Crnoj Gori postoji 650 „samo crkvenih odbora“, prenose crnogorski mediji. On je u emisiji „Srpski svijet“ na TV IN4S rekao da ako „svaki odbor ima najmanje pet članova, pa to je preko 3.000 ljudi. To je više nego što broji crnogorska vojska. Oni su obnavljali i podizali crkve i manastire, a gde je tu sveštenstvo, monaštvo…“, kazao je Džomić. Dodao je da je za 27 godina koliko boravi u Crnoj Gori „preživljavao administrativni teror“ koji još, kaže, nije prestao.

„Volio bih da imam i crnogorsko državljanstvo, ali sam jedva dobio i ovu dozvolu za privremeni boravak, koju obnavljam na svakih godinu dana, po osnovu spajanja porodice, a da sam je tražio kao sveštenik MPC ne bih je dobio. Borio sam se pet godina i sedam puta dobijao MUP na Upravnom sudu“, rekao je Džomić. Osvrćući se na navodni testament mitropolita Amfilohija koji kruži društvenim mrežama, Džomić je ističe da je u pitanju falsifikat.

„To je napravljeno da se baci zla krv u javnost i da se stavi u funkciju propagande“, kazao je Džomić.

Reagujući na izjavu Džomića, na Tviteru se oglasio poslanik Demokratske partije socijalista Predrag Bošković. „U sekularnu državu kad uvezete popova da ih je više od vojnika, doktora ili učitelja“, piše u tvitu, „onda do punog smisla dođu reči pokojnog Đorđa Balaševića ‘I tad su došli popovi, pa topovi, pa lopovi…’“, napisao je Bošković.

 

****

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar