Crna Gora će dodatno preispitati kineske vakcine iz donacije

Svet 22. jan. 202122:47
Podeli:
Foto:Tanjug/AP Photo/Francois Mori

Crnogorska ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović ponovila je da bi prve vakcine mogle stići u Crnu Goru početkom februara, kao i da kineske vakcine, koje je obezbedio biznismen Petros Statis, zahtevaju "veoma veliki oprez i dodatno preispitivanje". Ukazala je da je prethodnih dana bilo dosta upozorenja Interpola i SZO, da su se pojavili u različitim regionima, različiti veoma sumnjivi proizvođači i dobavljači vakcina.

Vlada je dogovorila ili je u finalnoj fazi dogovora nabavka 250.000 doza vakcina protiv koronavirusa za prvi kvartal ove godine, a očekuje se da će prve doze u Crnu Goru stići početkom februara, rekla je Jelena Borovinić Bojović.

Građani Crne Gore imaće mogućnost da biraju između Fajzer/Biontekove, kineske Sinofarm i ruske Sputnjik vakcine.

Ministarka zdravlja je za TV Vijesti rekla da je namera vlade da imunizacija počne sa vakcinama koje imaju evropski sertifikat i zbog toga rade sve da Fajzerova vakcina što pre stigne u zemlju. Ona, međutim, nije mogla da precizira kad će vakcina stići.

Kako je dodala, prvo će biti vakcinisani štićenici staračkih domova, odnosno osoblje koje radi sa njima. Nakon toga kreće vakcinacija osoba starije dobi od 80, 75, 70, približavajući se prema 65. godini starosti.

„I naravno, veoma važni zdravstveni radnici koji su na prvoj liniji odbrane, kompletno medicinsko osoblje“, rekla je ona.

Ona je rekla da je ugovor o nabavci ruske vakcine potpisan, kao i da je tim ugovorom zatraženo 50.000 vakcina.

Sa kineskom vakcinom, kako je rekla, očekuju potpisivanje finalnog ugovora, a predugovor je već završen.

„Ovim ugovorom traženo je 150.000 doza vakcina, od čega je dosta veliki procenat, obećano da će biti donacija“, navela je ona.

Govoreći o donaciji od 10.000 vakcina, koje je obezbedio biznismen Petros Statis, što je saopšteno iz kabineta predsednika Mila Đukanovića, ona je kazala da „svaka vakcina koja bi bila dobavljena ugovorima koji dolaze iz neispitanih kanala, ili preko firmi koje se primarno, ili se uopšte ne bave nabavkom lekova i vakcina, zahteva veoma veliki oprez i dodatno preispitivanje“.

„Svako zalaganje i donaciju mi naravno pozdravljamo, ali ukazujemo da je Vlada, upravo imajući u vidu interes zdravlja građana Crne Gore, donela odluku da vakcine nabavljamo, odnosno da direktno dolaze od proizvođača i nabavljača koji su provereni“, rekla je ona.

Ukazala je da je prethodnih dana bilo dosta upozorenja Interpola i SZO, da su se pojavili u različitim regionima, različiti veoma sumnjivi proizvođači i dobavljači vakcina.

Kako je juče saopšteno, vlasnik Adriatik propertisa i Univerzal kapital banke Petros Statis obezbedio je Crnoj Gori donaciju od 10.000 vakcina protiv kovid-19.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar