Crna Gora: „Bojkotom“ parlamenta protiv sukoba interesa

Svet 22. okt. 202009:24
Podeli:
Foto: EPA/BORIS PEJOVIC

Premijer Duško Marković obavestio je predsednika Skupštine Aleksu Bečića da njegov kabinet ima ustavnu obavezu da nastavi rad do izbora nove Vlade, kao i da dok se to ne desi - on i ostali članovi, kojima je potvrđen poslanički mandat, neće učestvovati u radu Skupštine.

Dopis je dostavljen i Agenciji za sprečavanje pranja novca (ASK), rečeno je “Vijestima” u kabinetu Markovića.

Vlada je u tehničkom mandatu nakon izbora novog saziva parlamenta. Prema Ustavu, Vlada kojoj je prestao mandat nastavlja rad do izbora Vlade u novom sastavu.

Pročitajte još:

Zakon o sprečavanju korupcije predviđa da je “javni funkcioner koji u toku vršenja javne funkcije prihvati da obavlja drugu dužnost… dužan da, u roku od 30 dana od početka vršenja druge funkcije, odnosno dužnosti, podnese ostavku“. Takođe, i da u roku od 30 dana od preuzimanja nove funkcije ASK prijavi prihode i imovinu. U konketnom slučaju, taj rok je do sutra.

Skupština je verifikovala poslaničke mandate 23. septembra, a iz Vlade, osim premijera, na listi poslanika su i Milutin Simović, Mevludin Nuhodžić, Predrag Bošković, Dragica Sekulić, Nikola Janović i Suzana Pribilović.

“Predsednik Vlade je uputio dopis predsedniku Skupštine i direktorici Agencije za sprečavanje korupcije i preduzeo sve što je neophodno da se poštuje Ustav, a da sistem ne bude u zastoju do formiranja Vlade. Pismom Skupštini i ASK na jasan način ukazano na imperativnu odredbu Ustava prema kojoj Vlada prethodnog saziva obavezna da svoj posao izvršava do izbora nove Vlade. Takođe, premijer je obavestio Skupštinu i ASK da on i ostali članovi Vlade kojima je potvrđen poslanički mandat neće ga koristi i učestvovati u radu Skupštine Crne Gore do izbora nove Vlade”, rečeno je “Vijestima” u kabinetu premijera.

Objašnjeno je da su se po pitanju zakonskog rešenja odredili time što je obaveštena i ASK, kao i da su dogovorili da svi članovi Vlade koji imaju poslaničku funkciju i individualno obaveste tu instituciju o ustavnoj obavezi.

Prema odgovoru iz kabineta Markovića, suština obraćanja ASK je da neće koristiti poslaničke funkckije, odnosno, kako su naveli, ovlašćenja za koja su izabrani od naroda, do izbora nove Vlade, poštujući tu ustavnu odredbu.

Navode da se “zakon ne može tumačiti na štetu Ustava i društvenog interesa”, kao i da ne zavisi od njih kad će moći da preuzmu nova radna mesta nego od onih koji formiraju vlast.

Iz Skupštine je odgovoreno da ASK treba da oceni da li je neučestvovanjem u radu parlamenta članova Vlade, nakon isteka 30 dana od potvrđenih poslaničkih mandata, bez podnošenja ostavke, obezbeđena primena Ustava u delu nespojivosti funkcija.

Bečić: Skupština nije adresa za sukob interesa

“Vašim pismom… u svojstvu predsednika Skupštine Crne Gore, obavestili ste me da, sagledavajući odredbu člana 104 Ustava o nespojivosti funkcije predsednika Vlade i članova Vlade sa poslaničkom i drugom javnom funkcijom, a imajući u vidu i odredbu člana 110 Ustava, predsednik i članovi Vlade kojima je potvrđen poslanički mandat u Skupštini Crne Gore neće učestvovati u radu Skupštine do izbora Vlade u novom sastavu, kako bi se obezbedila primjena Ustava Crne Gore. Ukazali ste da navedeno obaveštenje dostavljate i u smislu ispunjavanja svoje obaveze iz Zakona o sprečavanju korupcije, u zakonom propisanom roku. Vaše gore navedeno obaveštenje sagledao sam sa dužnom pažnjom, pa vas u vezi sa istim podsećam da je ocena, da li je samim neučestvovanjem u radu Skupštine predsednika i članova Vlade kojima je potvrđen poslanički mandat, nakon isteka 30 dana od dana početka vršenja poslaničke funkcije, bez podnošenja ostavke, obezbeđena primena Ustava Crne Gore u pogledu sprečavanja sukoba interesa zbog nespojivosti funkcije poslanika i funkcije predsednika i člana Vlade, u nadležnosti drugog, Zakonom o sprečavanju korupcije određenog organa,” navodi se u odgovoru Bečića.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar