Čović: HDZ i HNS izlaze na oktobarske izbore

Svet 09. maj. 202220:56
Podeli:
Dragan Covic
Dragan Čović Foto:EPA-EFE/KOCA SULEJMANOVIC

Predsednik HDZ BiH i Hrvatskog narodnog sabora BiH (HNS) Dragan Čović izjavio je da će stranke okupljene oko HNS-a, kao krovne političke organizacije Hrvata u BiH, izaći na oktobarske opšte izbore.

Čović je posle sednice HNS-a izjavio da će opšti izbori u BiH u oktobru biti održani zbog, kako je naveo, uticaja međunarodne zajednice i bez obzira na to da li će doći do izmena Izbornog zakona BiH.

„Mi smo se danas dogovorili na HNS-u, zajednički idemo na iduće izbore, svesni ovih iskušenja, svesni uloge Centralne izborne komisije BiH (CIK) i političke atmosfere koja se gradi, jer mislimo da može biti veća šteta ako bi napravili jednu drugačiju kalkulaciju oko izbora“, naveo je on.

Upitan o izjavama predsednika Hrvatske Zorana Milanovića u vezi sa formiranjem trećeg entiteta u BiH, lider HDZ BiH to nije želeo da komentariše, navodeći zaključke HNS-a koji se odnose na to pitanje.

„Mislim da je član sedam naših zaključaka nedvosmislen i jasan i da nema ništa prikriveno i to smo već raspravljali. Vrlo se jasno definiše da će se pravnim i političkim sredstvima, u skladu sa Ustavom, rešiti pitanje institucionalne i organizacijske strukture BiH“, istakao je Čović.

Prema njegovim rečima, ako ne budu ispunjeni ostali zaključci HNS-a, tačka sedam tih zaključaka će biti prioritet.

HNS je sredinom februara usvojio sedam zaključaka, od kojih je najinteresantniji poslednji, prema kome će „HNS pokrenuti sve pravne procedure i političke korake za novu institucionalnu i teritorijalnu organizaciju BiH, ako se nastavi s dekonstituisanjem Hrvata u BiH“.

Ovaj zaključak u javnosti je protumačen kao najava stvaranja trećeg, hrvatskog entiteta.

Bonus video: Zoran Milanović: Dodik je poslednji problem BiH

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar