Čovek kome se najviše Amerikanaca divi je – Tramp

Svet 30. dec. 202023:02
Podeli:
Donald Tramp Foto:Tanjug/AP Photo/Andrew Harnik

Odlazeći predsednik SAD Donald Tramp poneo je titulu muškarca kome se Amerikanci najviše dive za 2020. godinu. Verovali ili ne.

Pročitajte još:

Tramp je ove godine prvi put sam dobio tu laskavu titulu, zbacivši sa trona svog prethodnika u Beloj kući Baraka Obamu koji je proteklih 12 godina završavao na prvom mestu, preneo je Politiko.

Prošle godine su Tramp i Obama bili izjednačeni na vrhu, a ove godine je u kategoriji žena najviše glasova dobila bivša prva dama Mišel Obama.

Po godišnjem istraživanju Galupa u kojem se od građana traži da izaberu muškarca kome se najviše dive na svetu, 18 odsto punoletnih Amerikanaca opredelilo se za Trampa, za Obamu je „glasalo“ 15 odsto, a treće mesto je zauzeo novoizabrani predsednik SAD Džozef Bajden.

Svakome ko zna išta o Trampu i Americi kakva je otkada je on i formalno stupio na političku scenu kandidaturom na predsedničkim izborima 2016. godine, ovo mora da zvuči pomalo bizarno.

Donald Tramp Foto:Tanjug/AP Photo/Andrew Harnik

Iako su ovogodišnji izbori, za razliku od tadašnjih, okončani Trampovim porazom, Amerika se nalazi u dubokoj krizi demokratije.

Suštinski se ta kriza svodi na Trampovo neprekidno opstruiranje izbornog sistema i kategoričkog odbijanja da prizna poraz, a ako je iko imao sumnje, sada je makar sasvim jasno da je spreman na sve da ostane u Beloj kući.

Ipak, poslednjih dana se čini da je i Tramp malo obrnuo ploču pošto se kao davljenik hvata za svaku slamčicu koja bi ga izbavila od mogućnosti da posle Bele kuće ode u zatvor, zbog poreza ili optužbi za seksualno zlostavljanje ili nešto sasvim treće.

Do pre nekoliko dana je odbijao da potpiše paket pomoći koji bi omogućio najugroženijim građanima, onima koje je pandemija naročito teško pogodila, da vode pristojan život. Zbog njega su umalo milioni nezaposlenih ostali bez neophodne novčane pomoći.

U žurbi da iskoristi poslednje dane na vlasti i pogubi što više federalnih zatvorenika, Trampova administracija zaobišla je, iskrivila i pregazila, čitav niz barijera, pravnih i praktičnih.

Foto:AP Photo/Andrew Harnik

Tramp nema problem sa ubijanjem zatvorenika. Za razliku od izabranog predsednika SAD koji se protivi smrtnoj kazni, odlazeći američki predsednik tokom predizborne kampanje naglašavao je svoju podršku pogubljenju zatvorenika kao metode sprovođenja “reda i mira”.

Pročitajte još:

Kada je magazin Tajm Donalda Trampa 2016. godine proglasio ličnošću godine, nazvao ga je „predsednikom Razjedinjenih Američkih Država“. Neverovatno, ali Tramp ne samo da je tada podelio Ameriku, već je deli nadvoje i sada kada je jednom nogo praktično van Bele kuće.

Trampov mandat koji će uskoro i zvanično biti završen pošto je izgubio na izborima u novembru od svog protivkandidata, demokrate Džoa Bajdena, upravo su i obeležile podele koje se nigde nisu čitale jasnije nego u medijma.

Između mejnstrim i konzervativnih medija je stvoren procep i pre nego što je Tramp 2016. godine, uprkos svim očekivanjima, pobedio Hilari Klinton. Preko konzervativnih kanala su tada plasirane teorije zavere koje targetiraju Klintonovu, a potom, ove godine, svakakve dezinformacije o Bajdenu koje su eskalirale kada je Tramp, jednostavno, odlučio da ne prizna poraz.

Najveći broj Amerikanaca divi se čoveku koji neprekidno laže, vara, podstiče nasilje i ponaša se kao da je zemlja njegova da sa njom radi šta hoće, a građani nužno zlo.

I zaista, ovo istraživanje konačno je potvrdilo pomalo kontronverznu tezu da će Džo Bajden, uprkos tome što je na izborima pobedio, vladati Trampovom Amerikom.

BONUS VIDEO

Tramp je ove godine 10. put završio među 10 muškaraca kojima se Amerikanci najviše dive, a Obama 15. put.

Mišel Obama je titulu žene kojoj se Amerikanci najviše dive ponela treće godine uzastopno, pošto se za nju opredelilo 10 odsto ispitanih.

Na drugom mestu je novoizabrana potpredsednica SAD Kamala Haris sa šest odsto, a na trećem Trampova supruga Melanija za koju se opredelilo četiri odsto anketiranih.

Po istraživanju sprovedenom od 1. do 17. decembra, među 10 muškaraca kojima se Amerikanci najviše dive su i doktor Entoni Fauči, poglavar Rimokatoličke crkve, papa Franja, tehnološki inovator Ilon Mask, senator demokrata Berni Sanders, osnivač Majkrosofta Bil Gejts, košarkaška zvezda Lebron Džejms i tibetanski verski vođa Dalaj Lama.

Na listi 10 žena našle su i nekadašnja voditeljka Opra Vinfri, nemačka kancelarka Angela Merkel, bivša američka državna sekretarka Hilari Klinton, poslanica Predstavničkog doma Kongresa SAD Aleksandrija Okasio-Kortez, britanska kraljica Elizabeta Druga, sudija Vrhovnog suda SAD Ejmi Koni Beret i mlada ekološka aktivistkinja Greta Tunberg.

Novajlije na listi su Fauči, Okasio-Kortez i Beret.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar