CNN u Kabulu: Da li vojska može da pobedi Talibane

Svet 14. jul. 202120:47
Podeli:
Foto: REUTERS/Danish Siddiqui

Sa povlačenjem Amerikanaca i saveznika Avganistan tone u haos. Talibani tvrde da kontrolišu preko 80 odsto teritorije zemlje ukuljučujući i većinu graničnih prelaza prema susednim zemljama. Ipak, avganistanska vlada je odbacila tvrdnje talibana o zauzimanju prelaza sa Pakistanom.

POGLEDAJTE JOŠ:

Iz Kabula izveštava CNN-ova En Koren.

Na uznemirujućem video-snimku se vidi kako talibani pozivaju opkoljene specijalce avganistanske vojske na predaju. Odmah po izlasku iz zaklona sa podignutim rukama bili su streljani.

Talibani tvrde da je snimak, datiran na 16. jun lažan, ali je CNN razgovarao sa pet očevidaca ovog masakra.

Posle dva časa teške borbe, kada su ostali bez municije pripadnici elitne jedinice su se predali. Crveni krst je potvrdio da su na pijaci ostala 22 tela. U pozadini se čuje glas prolaznika koji pita kako „kao Paštuni ubijaju Avganistance“.

„Njihov komandant je tražio pomoć iz vazduha i sa kopna. Niko nije došao. Opkoljeni su i poubijani“, kaže svedok masakra.

Među poginulima je i 32-godišnji Sohrab Azimi, sin penzionisanog generala avganistanske vojske. Prethodno je prošao obuku u SAD. Sledećeg meseca trebalo je da se venča sa svojom devojkom Amerikankom.

„Svako bi bio ljut kada bi mu sin tako završio. Kada smo se čuli pitao je zašto nisu dobili pomoć i zašto nisu imali obaveštenje da talibani dolaze“, kaže njegov otac general Said Sohrab.

Od kada je najavljeno povlačenje stranaca talibani su u ofanzivi širom zemlje. Trude se javno da pokažu kako prihvataju predaju avganistanskih vojnika. Kada je vojska bila nesposobna da zaustavi napredovanje talibana bili su pozvani Sohrabovi specijalci.

„Talibani su objavili da će prestati sa borbom kada se stranci povuku. Koliko dugo će još ubijati svoju braću?“, pita Sohrab.

Američki predsednik kaže da veruje u sposobnost avganistanske vojske uprkos velikim žrtvama. Ali utrenirani američki vojnici su takođe masovno ginuli. U ovoj traumatizovanoj zemlji ljudi se pitaju da li vojska sama može da pobedi talibane.

Mladi avganistanski borci poslednja su linija nacionalne odbrane. Bez ičije podrške oni se bore za opstanak zemlje.

BONUS VIDEO Klizište u Japanu

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar