CNN: Talibani prema dogovoru pratili Amerikance do aerodroma

Svet 01. sep. 202110:21
Podeli:
Kandahar Avganistan talibani
Slavlje talibana na ulicama Kadahara Foto:EPA-EFE/STRINGER

Vojska SAD je ispregovarala tajni aranžman sa talibanima prema kome su pripadnici ove organizacije pratili grupe Amerikanaca do ulaza na aerodrom u Kabulu da bi bili evakuisani iz Avganistana, potvrdila su dva američka zvaničnika iz sektora odbrane za CNN.

PROČITAJTE JOŠ:

Jedan od zvaničnika takođe je otkrio da su američke snage za specijalne operacije postavile „tajnu kapiju“ na aerodromu i uspostavile „pozivne centre“ koji su vodili Amerikance kroz proces evakuacije.

Zvaničnici su pojasnili da su Amerikanci obaveštavani da dođu na unapred postavljene „tačke okupljanja“ u blizini aerodroma, gde bi talibani proveravali njihove dokumente i sprovodili ih blizu kapije na kojoj su bile američke snage, puštajući ih unutra u trenutku kada su mnogi Avganistanci takođe pokušavali da se domognu aerodroma.

Američke trupe su na taj način mogle da vide kako se Amerikanci približavaju sa svojom talibanskom pratnjom i kako prolaze kroz gomilu, i da budu spremni da intervenišu u slučaju da se bilo šta dogodi, prenosi CNN.

Zvaničnici su govorili pod uslovom anonimnosti zbog osetljivosti aranžmana, koji do sada nije obelodanjen jer su, kako su naveli, SAD bile zabrinute zbog reakcije talibana na bilo kakav publicitet, kao i zbog pretnje od napada terorista Islamske države u Avganistanu (ISIS-K), pošto bi njeni operativci uvideli da se Amerikanci sprovede u grupama.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar