CNN: SAD sumnjaju da će Ukrajina vratiti teritoriju koju je izgubila od Rusije

Svet 28. jun 202214:57
Podeli:
Foto:American Photo Archive / Alamy / Alamy ;Gavriil Grigorov / TASS /; SERGEY BOBOK / AFP ;;Sergei Bobylev / TASS ;

Zvaničnici Bele kuće ne veruju da će Ukrajina ikada pomoći da povrati svu teritoriju koju je izgubila od Rusije u poslednja četiri meseca, rekli su američki zvaničnici za CNN, čak i sa sofisticiranijim naoružanjem SAD i njenih saveznika.

Savetnici predsednika SAD Džoa Bajdena počeli su internu debatu o tome kako i da li ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski treba da promeni svoju definiciju „ukrajinske pobede“ – prilagođavajući se mogućnosti da se njegova zemlja nepovratno smanjila.

Američki zvaničnici su naglasili za CNN da ova pesimističnija procena ne znači da SAD da izvrše pritisak na Ukrajinu da učini bilo kakve formalne teritorijalne ustupke Rusiji da bi okončala rat.

Takođe postoji nada da će ukrajinske snage uspeti da povrate značajne delove teritorije u verovatnoj kontraofanzivi kasnije ove godine.

Kongresni pomoćnik upoznat sa razmatranjima rekao je za CNN da manja ukrajinska država nije neizbežna.

"Da li Ukrajina može da povrati ove teritorije u velikoj meri, ako ne i u potpunosti, zavisi od toga koliko im podrške dajemo", rekao je pomoćnik.

On je napomenuo da je Ukrajina zvanično zatražila od SAD najmanje 48 raketnih sistema za višestruko lansiranje, ali da je do danas od Pentagona obećano samo osam.

PROČITAJTE JOŠ:

Nisu svi u administraciji toliko zabrinuti. Neki veruju da bi ukrajinske snage ponovo mogle da prkose očekivanjima kao što su to učinile u ranim danima rata kada su odbile rusko napredovanje na ukrajinsku prestonicu Kijev.

Savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan ostao je angažovan sa svojim ukrajinskim kolegama i proveo je sate razgovarajući o naporima Ukrajine da povrati teritoriju sa šefom ukrajinske odbrane i predsedavajućim Združenog generalštaba generalnom Markom Milijiem, rekli su zvaničnici.

Rastući pesimizam dolazi dok se američki predsednik Džo Bajden sastaje sa američkim saveznicima u Evropi, gde će pokušati da prenese snagu i optimizam u vezi sa putanjom rata dok okuplja lidere da ostanu posvećeni naoružavanju i podršci Ukrajini usred brutalne borbe.

BONUS VIDEO: Napad na tržni centar u Kremenčuku

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Komentari

Vaš komentar