CNN: SAD idu ka ivici provalije i vuku svet za sobom

Svet 29. sep. 202114:05
Podeli:
Foto:EPA-EFE/JUSTIN LANE

Ovo je igranje s globalnom ekonomijom, ocenjuje američka tv stanica CNN u današnjem komentaru povodom nesloge između republikanaca i demokrata u Kongresu da se podigne limit za zaduživanje vlade, kako bi mogla da nastavi da izmiruje svoje finansijske obaveze.

Sjedinjene Američke Države idu prema litici jer je na Kongresu odluka o podizanju plafona do kojeg može da se zaduži američka vlada. Ako stvari krenu naopako, posledice će se osetiti daleko izvan granica SAD-a, navodi u analizi urednik CNN-a Stiven Kolinson.

S obzirom na to da američka vlada troši više nego što prihoduje, bila bi primorana da prestane sa servisiranjem duga – pa bi isplate vojnih plata, državnih penzija i drugih beneficija presušile.

POGLEDAJTE JOŠ:

A ako SAD ne mogu da plaćaju kamate za svoje dugove, kamatne stope na pozajmljivanje novca verovatno će porasti – što znači da će poskupeti i hipoteke, krediti za automobile i računi za kreditne kartice. Milioni Amerikanaca verovatno bi izgubili posao, a usporeni oporavak od pandemije bi se urušio.

Budući da je stabilnost američkog duga temelj globalne ekonomije, neizvršavanje finansijskih obaveza Vašingtona moglo bi da baci ostatak sveta u krizu.

Nepojmljive razmere ovakvih posledica razlog su zbog kojeg zaraćeni političari Vašingtona, uglavnom posle perioda tvrdoglavog natezanja i iznjuđivanja ustupaka, obično postignu konsenzus i u gluvo doba noći izglasaju podizanje gornje granice duga. Ali, ovaj put je drugačije, navodi se u analizi.

Dzo Bajden Joe Biden
Džo Bajden Foto:EPA-EFE/Doug Mills

Republikanci odbijaju ovu igru optužujući demokrate predsednika Džoa Bidena za nekontrolisani rast potrošnje koji će dodatno povećati nacionalni dug, koji trenutno iznosi skoro 29.000 milijardi dolara.

Njihov stav je duboko licemeran, smatra urednik CNN-a. Kao prvo, napominje on, demokrate su više puta glasale sa republikancima za povećanje limita za zaduživanje pod republikanskim predsednicima.

Donald Trump Donad Tramp
Donad Tramp Foto: EPA-EFE/JUSTIN LANE

Još važnije od toga jeste da limit mora da se poveća kako bi se platile obaveze koje su sami republikanci preuzeli glasanjem za masovno smanjenje poreza koja su pogodovala bogatima za vreme tadašnjeg predsednika Donalda Trampa, dodaje se dalje. Republikanci se, po Kolinsonu, ponašaju kao da je država nedelju dana lumpovala u Las Vegasu i sada odbija da plati račun po kreditnoj kartici.

Ali, republikanci žele da „operu ruke“ od odgovornosti i optuže demokrate da su državu doveli do bankrota, jer Bajden gura investicioni program od 4,0 biliona dolara za preoblikovanje ekonomije kako bi pomogao manje imućnim Amerikancima. Budući da je toliko toga u pitanju, republikanci znaju da demokrate na kraju neće imati drugi izbor nego da sami usvoje podizanje limita za zaduživanje – i plate političku cenu, zaključuje se u tekstu CNN-a.

BONUS VIDEO Ko je Džozef Bajden

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar