Filmska priča članice Pusi Rajota: Prerušila se u dostavljača hrane, pa pobegla

Svet 11. maj. 202216:14 > 16:16
Podeli:
Foto:Independent Photo Agency Srl / Alamy / Alamy / Profimedia

Članica ruske grupe Pusi Rajot rekla je za strane medije da je pobegla iz Rusije nakon što se prerušila u dostavljača hrane da bi pobegla od policije, pridruživši se tako hiljadama Rusa koji su pobegli iz zemlje otkako je ruski predsednik Vladimir Putin naredio vojnicima da započnu invaziju na Ukrajinu.

Marija Aljohina, dugogodišnja kritičarka ruskog predsednika, osuđena je prošlog septembra na godinu dana ograničenog kretanja dok je protestovala u znak podške zatvorenom opozicionaru i kritičaru Kremlja Alekseju Navaljnom.

U aprilu su ruske vlasti odlučile da pretvore nju kaznu u pravi zatvor.

Foto:Fotogramma / MEGA / The Mega Agency / Profimedia

U intervjuu za Njujork tajms, Aljohina (33) je opisala kako je uspela da pobegne moskovskoj policiji, koja je nadgledala njeno kretanje, tako što se obukla kao dostavljač hrane i ostavila svoj mobilni telefon kako ne bi mogli da je prate.

Foto:Vadim Pacajev / Alamy / Alamy / Profimedia

Rekla je da ju je prijatelj odvezao do beloruske granice i da je nedelju dana kasnije uspela da pređe u Litvaniju uz pomoć islandskog umetnika koji joj je obezbedio putne isprave jedne evropske zemlje.

Aljohina je svoje iskustvo uporedila sa "špijunskim romanom".

Pusi Rajot
Pusi Rajot Foto:EPA-EFE/KELLY BARNES

"Bila sam srećna što sam uspela, jer to je bilo nepredvidivo suprotstavljanje ruskim vlastima", rekla je ona.

Njena koleginica iz grupe, Ljusja Štejn, podelila je fotografiju Aljohine, obučene u zelenu uniformu, uz ranac za dostavu hrane.

PROČITAJTE JOŠ:

Štajn je tvitovala da Aljohina nije pobegla iz Rusije već da je otišla na turneju da prokupi novac za Ukrajinu, počevši od koncerta u Berlinu 12. maja.

Štajn je takođe osuđena na ograničeno kretanje zbog protesta podrške Navaljnom, ali je u aprilu pobegla iz Rusije, postavljajući snimak na kojem seče nanogicu na svom gležnju. Takođe je koristila uniformu dostavljača hrane kako bi pobegla policiji, piše Njujork tajms.

BONUS VIDEO: Parada pobede u Moskvi i govor Vladimira Putina

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News