CIA objavila: Saudijski princ naredio ubistvo Kašogija

Svet 26. feb. 202120:40 > 20:41
Podeli:
Foto: EPA-EFE/ERDEM SAHIN

Bajdenova administracija skinula je oznaku tajnosti sa izveštaja američke obaveštajne službe o ubistvu saudijskog novinara Džamala Kašogija. U izveštaju se sugeriše da je saudijski princ Mohamed bin Salman odobrio operaciju u Istanbulu da se novinar „zarobi ili ubije“. Te procene su, kako se navodi u izveštaju koji je objavila Kancelarija direktora nacionalne obaveštajne službe, bazirane su na osnovu „kontrole pri donošenju odluka“ koju saudijski princ ima u zemlji.

Te procene su, kako se navodi u izveštaju koji je objavila Kancelarija direktora nacionalne obaveštajne službe, bazirane su na osnovu „kontrole pri donošenju odluka“ koju saudijski princ ima u zemlji.

„Od 2017. godine, princ ima apsolutnu kontrolu nad bezbednosnim i obaveštajnim organizacijama, zbog čega je malo verovatno da bi saudijski zvaničnici izveli operaciju takve vrste bez njegovog odobrenja“, piše u sažetku izveštaja.

Dodaje se da je princ smatrao da Kašogi predstavlja pretnju po kraljevinu, kao i da je podržavao nasilne mere da se novinar ućutka.

Bela kuća je pod pritiskom aktivista i boraca za ljudska prava i saudijskih disidenata da stane na kraj kršenju ljudskih prava u Saudijskoj Arabiji novim sankcijama koje će obuzdati princa Muhameda i biti znak da su SAD odustale od politike “grljenja despota”.

Pre izbora u SAD, Bajden je rekao da Saudijska Arabija zaslužuje da je tretiraju kao “pariju” zbog ubistva Kašogija koji je kritikovao saudijsku vladu, ali i zbog načina na koji se princ Muhamed obračunava sa kritičarima. Analitičari, međutim, sada ocenjuju da će kao predsednik Bajden zauzeti malo umereniji stav.

Podsetimo, Džamal Kašogi, kolumnista “Vašington posta”, ubijen je pre dve godine u konzulatu te zemlje u Istanbulu. Žestoki kritičar saudijske vlade u konzulat je pozvan kako bi dobio dokumentaciju potrebnu za venčanje. Kašogija je iz zasede napalo 15 ubica, koji su ga ugušili i na kraju raskomadali, a ceo napad je snimljen i u javnosti su se kasnije pojavili transkripti tih audio snimaka.

Foto: EPA-EFE/SABAH NEWSPAPER HANDOUT HANDOUT TURKEY OUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

 

Stav zvaničnog Rijada je da su ubistvo počinili odmetnuti pripadnici tajne službe koji su uhapšeni i do danas je osuđeno osam ljudi na sedam do 20 godina zatvora.

Turska tvrdi da je Kašogija ubila saudijska grupa plaćenih ubica nakon što je ušao u konzulat da sredi papire za svoje venčanje a da je posle njegovo telo raskomadano.

Grupe za zaštitu ljudskih prava i nezavisni istražitelj UN kritikovali su suđenje, primetivši da nijedan visoki zvaničnik, niti bilo ko za koga se sumnja da je naredio ubistvo, nije proglašen krivim. Nezavisnost suda je takođe dovedena u pitanje.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar