CIA: Nemojte potcenjivati Putina, sad će doneti odluku ključnu za tok rata

Svet 17. sep 202215:06
Podeli:
Foto:Sergii Kharchenko/NurPhoto / Shutterstock Editorial ;Ilya Pitalev / SputnikProfimedia;

Masovno bekstvo ruskih snaga iz ukrajinske harkovske oblasti, koji je iznenadio većinu zapadnog sveta, pa čak i samu ukrajinsku vojsku, podstakao je zapadne analitičare na novu raspravu o mogućem daljem raspletu rata u Ukrajini. Sadašnji je konsenzus uglavnom kako ruski lider Vladimir Putin više ne može realno očekivati da će ispuniti svoje ciljeve s početka invazije, kako Ukrajina vrlo verovatno ima značajnu prednost na dugi rok, ali i kako ne treba očekivati da će rat biti gotov za nekoliko meseci.

Zvaničnik američke Odbrambene obaveštajne agencije, general pukovnik Skot Berier, izjavio je u petak kako je rat došao do tačke na kojoj će Putin morati revidirati svoje ciljeve za operaciju u toku.

„Sada je prilično jasno da neće biti u stanju učiniti ono što je na početku nameravao učiniti“, rekao je glavni obaveštajac Pentagona na samitu nacionalne sigurnosti pored Vašingtona.

„Rusi su planirali okupaciju, ne nužno invaziju, i to ih je unazadilo“, kazao je Berier. „Putin sada dolazi do tačke gde će morati doneti odluku. Mi ne znamo koja će to odluka biti. No ona će odrediti koliko će dugo trajati ovaj sukob“, prenosi Jutarnji list.

Ruse ne podcenjivati

Zamenik direktora CIA-e Dejvid Koen kazao je kako bi bila greška podceniti Putinov apetit u ovom trenutku.

Foto:Peter Kovalev / TASS / Profimedia;Nina Liashonok/UKRINFORM / Sipa Press / Profimedia;Mikhail Klimentyev/Kremlin Pool / Zuma Press / Profimedia

„Mislim da ne bismo trebali podcenjivati Putinovu privrženost originalnoj ideji, kontrolirati Ukrajinu. Mislim da nismo videli niti jedan razlog koji bi nas naveo da verujemo kako je odustao od tog cilja.“

Koen je ipak kazao kako američke obaveštajne službe zasad ne vide nikakve dokaze da se planira korišćenje oružja masovnog uništenja. Ako se Moskva odluči na neku vrstu odmazde protiv SAD-a, to će se verovatno svesti na nove pokušaje uplitanja u američki politički sistem.

Britanski stručnjaci, ipak, ističu kako je beg ruskih snaga iz harkovske oblasti ukazao na važnost morala vojnika u bilo kojem kopnenom ratu, te kako Ukrajina može očekivati da će i dalje imati znatnu prednost na tom polju.

Pao ruski moral

„Moral je najbitniji faktor za kopnene snage“, kazao je za Gardijan Džek Vatling, stručnjak za kopneno ratovanje britanskog tink tanka RUSI.

„Ne radi se samo o tome kako se vojnici osećaju oko svojih izgleda u odnosu na neprijatelja, već i o iskustvima koja su nedavno imali, te što očekuju u budućnosti“.

Foto:Lafargue Raphael/ABACA / Abaca Press / Profimedia; © Ukrinform via ZUMA Press Wire; Press and Information Office/TASS

„Rusi imaju loš moral, loše odnose sa saborcima, a od samog početka nemaju poverenja u svoje zapovednike“, kazao je Vatling. „Većini vojnika nisu ni rekli da počinje rat, i mnogo toga što su im rekli o Ukrajincima bilo je pogrešno“.

PROČITAJTE JOŠ:

Dok Ukrajina računa na veliki broj dobrovoljaca koji smatraju da se bore na ispravnoj strani, za slobodu svoje domovine i protiv ratnih zločinaca koji za sobom ostavljaju masovne grobnice, Rusi su prisiljeni da regrutuju civile iz „narodnih republika“ na okupiranu teritoriju Ukrajine, a odnedavno regrutuju i zatvorenike iz kaznenih kolonija, što je razotkrio snimak šefa Vagner grupe Jevgenija Prigožina, koji je kriminalcima obećavao slobodu u zamenu za borbu na frontu.

Uprkos tim faktorima, još je prerano predviđati da će rat završiti uskoro.

Zvaničnik NATO-a Jens Stoltenberg upozorio je u petak kako je prerano verovati da je oslobođenje oblasti Harkov početak kraja rata.

„Naravno da je ohrabrujuće videti ukrajinske oružane snage kako su povratile svoju teritoriju i udarile iza ruskih linija“, kazao je generalni sekretar NATO-a. „U isto vreme, moramo razujeti da ovo nije početak kraja rata, moramo biti spremni za duge staze“, naveo je on.

BONUS VIDEO: Putin uporedio sebe sa Petrom Velikim

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Komentari

Vaš komentar