CG tužilaštvo na tragu nove of-šor firme u aferi „Možura“:

Svet 26. avg. 202009:57
Podeli:
Dafne Karuana Galicia Foto: STRINGER / AFP / Profimedia

Specijalno državno tužilaštvo prvi put u šemi transakcija, tokom višegodišnjeg izviđaja afere “Možura”, pominje of-šor firmu “Cifidex Ltd”, a koja je u centru istrage Evropske policijske službe Europol i policijskih organa Malte u okviru istrage u vezi sa korupcijom visokih državnih funkcionera u ovoj ostrvskoj državi i ubistva poznate istraživačke novinarke Dafne Karuane Galicije, koja je istraživala gradnju vetrolektrana na brdu Možura kod Ulcinja.

Podaci, koje je juče prezentovao SDT, pokazuju da je sporna of- šor firma „Cifidex Ltd” 20 dana bila vlasnik crnogorske firme “Možura Wind Parka” i to u periodu od 9. decembra, kada je taj projekat kupila od španske “Ferse” i podgoričkog “Čelebića”, do 29. decembra 2015, kada posao oko izgradnje vetroelektrane prodaje malteškoj državnoj kompaniji “Enemalta”, pišu Vijesti.

Postojanje te sporne firme tokom višegodišnje kombinatorike i menjanja vlasnika “Možure”, do sada je zvanično skrivalo Ministarstvo ekonomije, a podaci o tim transakcijama sakriveni su i u informaciji Vlade od 28. decembra 2015. godine oko projekta iz oblasti energetike u vreme dok je premijer bio Milo Đukanović.

Pročitaj i:

“U toku 2015. godine između ‘Ferse’ i ‘Cifidexa’ zaključen je ugovor o kupovini udela i više ugovora o izmenama i dopunama osnovnog ugovora, da bi u konačnom, pravno lice ‘Fersa’ prodalo svoj udeo pravnom licu ‘Cifidex Limited’ za iznos od 2,9 miliona evra. U istom periodu u CRPS-u je ovo pravno lice evidentirano kao jedini osnivač ‘Možura wind park’. Takođe je i pravno lice ‘Čelebić DOO’ u istom periodu zaključilo ugovor o kupoprodaji udela i više ugovora o izmjenama i dopunama osnovnog ugovora na osnovu kojeg je prodao svoj udio za iznos od 650.000 eura pravnom licu ‘Cifidex limited’. Nakon toga, 28. 12. 2015. godine između pravnih lica ‘Cifidex limited’ i ‘Enemalta’ zaključen je ugovor o prodaji udela za iznos od 3,5 miliona evra, a dana 29. 12. 2015. godine pravno lice ‘Enemalta’ evidentirano je u CRPS-u kao osnivač pravnog lica ‘Možura wind park’ Podgorica”, saopštila je specijalna tužiteljka Sanja Jovićević.

Predstavnici “Enemalte” su u istrazi na Malti priznali da su “Možuru” od “Cifidexa” kupili za 11,3 a ne 3,5 miliona evra, a da su plaćanja obavljena preko drugih firmi.

Istražitelji sa Malte upravu tu razliku smatraju sumom za korupciju zvaničnika na Malti i u Crnoj Gori. Ova dokumenta nedavno je pokazao i predsednik GP URA Dritan Abazović.

Vlada se ugovorom obavezala da će od “Možura wind park” otkupiti struju za 12 godina u iznosu od 115 miliona evra.

Raniji saradnici “Ferse” u ovom poslu Budvanin Vladimir Popović i Španac Karlas Kol Palua su u oktobru 2012. godine podneli tužbu protiv “Ferse” i “BWP Montenegro”, jer im nisu uplatili deo novca kao proviziju za obezbeđenje posla.

Ovaj spor pred podgoričkim Osnovnim sudom još traje.

Na raspravi u martu 2018. godine, direktorka “Ferse” Anabel Lopez, između ostalog, saopštila je da je ugovorom sa Vladom Crne Gore bilo predviđeno da moraju u posao izgradnje vetroelektrana na Možuri da uključe lokalnu kompaniju “Čelebić”.

Prema Zakonu o koncesijama, “Cifidex Limited” je tokom 2015. godine morao da traži saglasnost Vlade odnosno Ministarstva ekonomije da im se odobri kupovina vjetroelektrane “Možura”, što znači da su premijer, u to vreme Milo Đukanović, ali i ministar ekonomije Vladimir Kavarić, znali za taj posao i promene vlasničkog statusa.

Firma “Cifidex Limited” je maltene čitave 2015. godine vodila pregovore, potpisala ugovor o prodaji i menjala ga nekoliko puta sa španskom kompanijom “Fersa Energias Renovables” i podgoričkim preduzećem “Čelebić” oko stoprocentnog preuzimanja akcija “Možura wind park” i koncesionih prava, dok su u javnosti samo davane izjave kako Vlada Crne Gore pregovara direktno s malteškom Vladom, na čijem čelu je tada bio Džozef Muskat, koji je pod međunarodnim pritiskom početkom ove godine podneo ostavku.

SDT je obelodanio i da je “Enemalta” od Vlade Crne Gore tražila saglasnost da se u projekat vetroelektrana na Možuri uključi “Malta Montenegro Wind Power JV Limited” sa Malte, pa je nakon dobijene saglasnosti zaključen ugovor o prenosu udela u kojem Vlada Crna Gora postupa u svojstvu davaoca saglasnosti.

“Kompanija ‘Enemalta’ u svojstvu prenosioca udela, a pravno lice ‘Malta Montenegro Wind Power JV Limited’ kao sticalac udela, pa je saglasno ugovoru ovo pravno lice evidentirano u CRPS-u kao osnivač pravnog lica ‘Možura wind parka’ DOO sa 90% učešća, a pravno lice “Enemalta” kao osnivač sa 10% učešća”, saopštila je tužiteljka Jovićević.

SDT je tokom izviđaja prikupilo dokumentaciju koja se odnosi na statusne promene izvršene u imovini pravnih lica učesnika u ovom pravnom poslu i sada je u toku opsežna analiza stručnjaka kako bi se utvrdili tokovi novca između firmi i povezanih lica kako bi se utvrdilo postojanje krivičnih dela – pranje novca, zloupotreba službenog položaja i zloupotreba ovlašćenja u privredi…

“Nakon preduzimanja svih neophodnih izviđajnih radnji, tužilaštvo će oceniti predmetne spise i doneti odluku u predmetu”, zaključila je tužiteljka Jovićević.

 

Komentari

Vaš komentar