Podeli
Foto:EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

U Češkoj se u utorak priraštaj novozaraženih koronavirusom posle nekoliko dana ponovo vratio na preko 15.000 slučajeva, a u pokušaju da zaustavi tako visok broj obolelih i preminulih vlada premijera Andreja Babiša je od ponoći pooštrila sanitarne mere i uvela policijski čas od 21.00 do 5.00.

Udeo zaraženih u ukupnom broju testova smanjio se prvi put posle dužeg vremena ispod 30 odsto, ali za utorak laboratorije su potvrdile 15.663 novozaražena a u bolnice je prethodnog dana smešteno 578 kovid-19 pacijenata.

Ukupan broj hospitalizovanih povećao se na 6.191 pacijenta, novi su podaci Ministarstva zdravlja.

U teškom stanju na intenzivnoj nezi ili na respiratorima u češkim bolnicama su trenutno 893 pacijenta.

Češka je zatražila i već počela da dobija kao pomoć respiratore iz rezervi Evropske unije i NATO i od zemalja članica, izmedju ostalih Italije, Rumunije, Austrije ili Madjarske, 1.500 respiratora je obećao Novi Zeland a 500 Nemačka.

Trenutno je zaraženo preko 170.000 ljudi, uglavnom sa blagim simptomima ili bez njih, a od početka pandemije u proleće se zarazilo 284.033.

Pročitajte još:

Od ponoći su stupile na snagu nove još pooštrene mere, izmedju ostalog i zabrana izlaženja izmedju 21.00 i 5.00 iz koje su izuzeti oni koji idu na posao i vlasnici pasa, koji mogu sa njima i uveče i noću u šetnje ali samo 500 metara od kuće.

Ograničeno je i kretanje preko dana kada vlada zahteva od gradjana da idu na posao i kući i u kupovinu neophodnih potreba za sebe i članove porodice.

“Situacija je veoma komplikovana. Za sada ne vidimo pad koji smo očekivali ovih dana. Uvedene mere imale su samo mali efekat. Mere koje su delovale u prvom talasu sada nisu efikasne i približavamo se brojevima koji ugrožavaju kapacitet češkog zdravstvenog sistema”, kazao je nakon sednice vlade u ponedeljak odlazeći ministar zdravlja Roman Primula.

Vlada traži od parlamenta da se na glasanju zakazanom za petak produži do 3. decembra situacija krize povodom pandemije, za stepen blaže od vanrednog stanja.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar