Češka traži od Rusije odštetu – milione dolara za Vrbjeticu

Svet 09. maj. 202120:47
Podeli:
Prag Vlada Hradcani
Hradčani Foto:Michaela Dusíková / Česká ilustrační fotografie / Profimedia

Češka će zatražiti više od 47 miliona dolara kompenzacije za eksploziju skladišta municije u Vrbjetici 2014. godine, saopštila je Češkoj televiziji ministarka finansija Alena Šilerova. Po njenim rečima, najprikladnije rešenje pitanja će biti zahtev za kompenzaciju u skladu sa međunarodnim pravom.

„Ako krenemo putem, na primer, kompenzacije za štetu u krivičnom postupku, to će trajati dugo vremena“, objasnila je ministarka finansija Češke.
Ministar inostranih poslova Češke Jakub Kulganjec je saopštio da su vlasti odlučile da u narednim nedeljama ili mesecima podnesu zahtev za kompenzaciju.

„Međunarodna odgovornost za protivpravne akcije biće stavljena na teret ruske strane nakon završetka i ocene konsultacija po ovom pitanju sa nekim našim saveznicima. Ministarstvo inostranih poslova sprema diplomatsku notu po nalogu Vlade“, dodao je on.

Juče je premijer Češke Andrej Babiš zatražio od država EU da proteraju „makar po jednog ruskog diplomatu“ zbog eksplozije u Vrbjetici. On je naglasio da, kada se vrši napad na jednu državu-članicu EU, automatski se napadaju sve ostale.

Podsetimo, eksplozija 16. oktobra 2014. godine u češkom gradu Vrbjetice pokrenula je 50 tona uskladištene municije. Dva meseca kasnije, na istom mestu dogodila se još jedna eksplozija 13 tona municije.

Češki mediji izveštavali su da su municija i oružje uništeni u prvoj eksploziji bili namenjeni ukrajinskim snagama koje se bore protiv separatističkih trupa koje podržava Rusija, na istoku Ukrajine.

Dvojica ruskih obaveštajaca koje su Česi tražili u vezi s incidentom, navodni su pripadnici ruske vojne obaveštajne službe i optuženi za trovanje nervnim agensima u Engleskoj 2018. godine koji su ciljali bivšeg ruskog dvostrukog agenta Sergeja Skripalja.

Skripalj i njegova ćerka preživeli su napad, koji je izveden s onim što su britanski istražitelji utvrdili da je bio sovjetski nervni agens novičok.

Britanka koja je slučajno došla u kontakt sa supstancom je umrla.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar