Češka prva zatvorila i prva otvorila granice u Evropi

Svet 24. apr. 202016:44
Podeli:
Foto: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Češka Republika danas je otovorila svoje granice za odlazak svojih državljana, ali i ulazak stranaca. Ova odluka usledila je iznenanda, nakon što su zvanične informacije pokazale da se smanjuje broj zaraženih koronavirusom.

Ovaj potez još ranije najavio je češki ministar zdravlja Adem Vojtech, što predstavlja neočekivanu promenu kursa za zemlju koja je zbog pandemije koronavirusa svoje granice prva u Evropi zatvorila još 16. marta.

Zvanični su sve do poslednjeg dana insistirali na tome da ograničenja o putovanjima treba da ostanu na snazi, a češki predsednik Miloš Zeman je još prošlog vikenda sugerisao da granice trebaju da budu zatvorene do naredne godine, javlja britanski Gardijan.

Međutim, Vojtech je na četvrtkovoj večernjoj konferenciji najavio iznenadni preokret i najavio da će putnici morati da dokažu po povratku ili dolasku u zemlju da nisu zaraženi.

„Po povratku putnici će morati da pokažu potvrdi da je test na koronavirus negativan ili će morati da provedu 14 dana u karantinu. Putnici će takođe, posebno oni koji svakodnevno prelaze granicu morati svakih 14 dana da dokazuju da su negativni na koronavirus. To se odnosi na češke državljane koji žive u češkoj, ali rade u susednoj zemlji, ali i obrnuto.

Autor: Andrej Mlakar/Guardian

 

Komentari

Vaš komentar